Hlavní obsah

Manželka muslima v maďarské obci, kde zakázali burky, strachy nemůže spát

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Obecní zastupitelství obce Ásotthalom na jihu Maďarska na návrh starosty a místopředsedy krajně pravicové strany Jobbik László Toroczkaie zakázalo v obci výstavbu mešity, minaretu, zpěv muezzina a nošení burek. Jedna z místních žen Szilvia Rózsaová je třicet let vdaná za Kuvajťana a z nařízení starosty má strach.

Foto: MTI

Starosta jihomaďarského města Ásotthalom László Toroczkai

Článek

„Když nařízení odhlasovali [celá zpráva], ani spát jsem nemohla. Pro pana starostu je to politika, ale pro nás je to život,“ řekla žena serveru hvg.hu. Rózsaová vychovala s manželem čtyři děti a s místními obyvateli nikdy žádné neměli problémy. Přiznává, že je praktikující křesťanka.

„Můj muž možná očekával, že konvertuji na islám. Já zase doufala, že se stane křesťanem. Nestalo se, ale kvůli tomu se doma nezabíjíme,“ říká Rózsaová. Žena se obává, jak dopadne nadcházející návštěva tchýně. „Určitě nevyjde na ulici bez šátku. Pro ní je to, jakoby byla nahá,“ uvedla.

Kolují zvěsti o další muslimce

Další muslimkou v obci má být dívka, která studovala v zahraničí a údajně konvertovala na islám. Ve vsi se mluví o tom, že její přítel z Alžíru má co nevidět přicestovat za ní.

Dvě ženy nakupují na místním tržišti a po delší debatě se shodnou, že pokud bylo záměrem starosty zabránit přistěhování muslimských migrantů do obce, tak nařízení schvalují. „Mešity se staví všude, ale v Ásotthalom nic takového nepotřebujeme,“ uvedl György Krómer, který žije v usedlosti na okraji obce.

Oni se nepřizpůsobí. Nikdy

Vyčítá novinářům, že ukazují jen utrpení migrantů, ale jaký nepořádek zanechali loni v obci, se zamlčuje. „Oni se nikdy nepřizpůsobí evropskému životu. Už desetileté děti vychovávají k boji a dávají jim do rukou zbraně,“ dodává Andrea Virághová.

V obci přitom nikdo žádnou mešitu stavět nechce ani nikdy nechtěl. „Cílem usnesení bylo, aby případní přistěhovalci do obce akceptovali naše tradice, které vznikaly po staletí,“ uvedl Toroczkai. Obec se 4000 obyvateli leží nedaleko hranic se Srbskem a loni byla vystavena náporu migrantů. Koncem léta postavilo Maďarsko 175 kilometrů dlouhou bariéru na hranicích se Srbskem, která brání v postupu migrantů na území Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám