Hlavní obsah

Maďarská obec zakázala výstavbu mešity i zpěv muezzina

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Obecní zastupitelství obce Ásotthalom na jihu Maďarska zakázalo výstavbu mešity, minaretu, zpěv muezzina a nošení burek. V obci přitom nikdo žádnou mešitu stavět nechce ani nikdy nechtěl. Server délamagyar.hu uvedl, že starosta László Toroczkai chtěl jít návrhem usnesení příkladem ostatním maďarským obcím.

Foto: MTI

Starosta jihomaďarského města Ásotthalom László Toroczkai

Článek

„Cílem usnesení bylo, aby případní přistěhovalci do obce akceptovali naše tradice, které vznikaly po staletí,“ uvedl Toroczkai, který je místopředsedou extrémně pravicové strany Jobbik.

Obec se 4000 obyvateli leží nedaleko hranic se Srbskem a loni byla vystavena náporu migrantů. Koncem léta postavilo Maďarsko 175 kilometrů dlouhou bariéru na hranicích se Srbskem, která brání v postupu migrantů na území Evropské unie.

Zmíněným usnesením chtěl Toroczkai vyřešit údajnou patovou situaci, která nastala po neúspěšném říjnovém referendu o povinných kvótách na přerozdělování migrantů. Navzdory neplatnému referendu chtěla vládní strana FIDESZ premiéra Viktora Orbána prosadit v parlamentu změnu ústavy, ale návrh neprošel. FIDESZ totiž nedisponuje potřebnou třípětinovou většinou hlasů.

V říjnovém referendu měli Maďaři odpovídat na otázku zformulovanou: „Chcete, aby Evropská unie nařizovala povinné přemístění osob bez maďarského občanství do Maďarska bez souhlasu maďarského parlamentu?” Hlasování se zúčastnilo 3,2 miliónu voličů, ale účast nedosáhla potřebné nadpoloviční většiny a referendum bylo neplatné.

Reklama

Výběr článků

Načítám