Hlavní obsah

Maďarsko v květnu pošle Česku 40 tisíc dávek vakcíny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarsko pošle v první polovině května České republice 40 tisíc dávek vakcíny proti covidu-19, oznámil v sobotu na facebooku šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó. O jaký preparát či preparáty půjde, neupřesnil. Uvedl, že jeho země bude mít do té doby už dost vakcín pro své obyvatele. Szijjártó také připomněl, že i Rakousko a Slovinsko hodlají Česku pomoci, informovala maďarská tisková agentura MTI.

Foto: MTI

Ministr zahraničních věcí Péter Szijjártó vystupuje na zasedání maďarského parlamentu

Článek

„Česká republika je mezi zeměmi, které jsou v obtížné situaci kvůli špatnému zajišťování vakcín Evropskou komisí,” citovala Szijjártóa agentura MTI. Šéf maďarské diplomacie také uvedl, že díky včasným nákupům východních vakcín jeho vládou a díky vakcínám zajištěným v rámci EU je jeho země „na špičce očkování v přepočtu na obyvatele” v rámci EU.

Babišova ostudná porážka. Ve sporu o vakcíny ztratila ČR nejvíc, píše Politico

Amerika

V pátek oznámilo Rakousko, že poskytne České republice 30 tisíc dávek vakcín proti covidu-19. Úřad spolkového kancléře Sebastiana Kurze to označil za ukázku solidarity poté, co podle něj EU selhala při nápravě nerovností v distribuci očkovacích látek mezi členskými státy. Kurz také uvedl, že k podobnému kroku vůči ČR se chystají i další země.

Rakousko a Slovinsko poskytnou Česku pomoc s vakcínami

Evropa

Český premiér Andrej Babiš v pátek na twitteru napsal, že akt solidarity dalo najevo i Slovinsko, které podle něj poskytne Česku 10 tisíc dávek proticovidové vakcíny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám