Hlavní obsah

Maďarsko spustilo boj proti bezdomovcům. Muž seděl na lavičce, dostal pokutu

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Maďarsku je od pondělí možné trestat bezdomovce za život na ulici. Prvním potrestaným se stal muž z města Gödöllö, který dostal ve čtvrtek napomenutí a pokutu ve výši 20 tisíc forintů (1600 korun).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Server 444.hu napsal, že muž seděl v úterý večer na lavičce v ulici Lajose Kossutha a podle policie se tím dopustil přestupku. Policisté uvedli, že muž žije delší dobu na ulici, a sám to také nepopřel. „Odmítl převoz do útulku pro bezdomovce, protože se obává konfliktů s jinými bezdomovci,“ napsal server.

Bezdomovec tvrdí, že je původním povoláním inženýr, ale ztratil byt a od té doby žije na ulici. Policisté ho v poutech předvedli na příslušné oddělení. O napomenutí a pokutě rozhodl soud ve zrychleném řízení. Bezdomovci podle platného zákona hrozilo až 30 dní vězení. „U soudu přislíbil, že půjde k přátelům nebo do útulku pro bezdomovce,“ dodal web 444.hu.

Nejdřív mělo přijít napomenutí

Obhájce Zoltán Varga upozornil, že podle zákona měli policisté bezdomovce opakovaně upozornit na zákaz života na ulici, až pak měli zákonný důvod k jeho předvedení. „Podle zákona ho musí nejdříve v období 90 dnů třikrát upozornit na zákaz života na ulici,“ tvrdí Varga. Od pondělí už bylo v celé zemi tímto způsobem napomenuto 101 bezdomovců.

Server index.hu napsal, že od začátku týdne je v podchodech, parcích a jiných veřejných prostranstvích v Budapešti mnohem méně bezdomovců než před vstupem zákona v platnost. Lidem bez střechy nad hlavou, kteří přespávají na veřejných prostranstvích a odmítnou odejít do útulku, hrozí povinná účast ve veřejně prospěšných pracích nebo vězení. Nové opatření prezentuje vláda premiéra Viktora Orbána (FIDESZ) jako snahu o zachování lidské důstojnosti bezdomovců.

Jen ve dvoumiliónové metropoli Budapešti žije podle odhadů přes tři tisíce lidí bez přístřeší. Před několika lety zakázala městská rada přespávání lidí bez domova na turisticky frekventovaných místech, v podchodech metra a v blízkosti dětských hřišť. Počet bezdomovců však alarmujícím způsobem stoupá také v menších městech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám