Hlavní obsah

Maďarsko si připomíná sté výročí Trianonské smlouvy. Jako národní tragédii

Právo, Ivan Vilček

Maďaři považují dodnes Trianonskou mírovou smlouvu, podepsanou přesně před sto lety, za národní tragédii. Historické Uhersko na základě tohoto dokumentu ztratilo dvě třetiny území a za hranicemi Maďarska se ocitly přes tři miliony Maďarů. Kvůli pandemii se větší vzpomínkové akce v zemi nekonají.

Foto: Profimedia.cz

Vlajky na budově maďarského parlamentu. Ilustrační foto

Článek

Výročí si ve čtvrtek připomněli poslanci maďarského parlamentu. Na vzpomínkovém zasedání vystoupil prezident János Áder a předseda parlamentu László Kövér. „Máme za sebou těžkých sto let, ale budoucnost můžeme formovat sami,” zdůraznil předseda parlamentu.

V půl páté odpoledne, kdy byla smlouva v zámečku Velký Trianon v areálu francouzských Versailles podepsaná, se v celé zemi rozezněly na sto vteřin zvony a na minutu se zastavil život v zemi. Primátor Budapešti Gergely Karácsony avizoval, že se na minutu zastaví také hromadná doprava ve městě.

Územní ztráta Maďarska po podpisu smlouvy.

Původně plánované odhalení nového Památníku národní soudržnosti v Budapešti bylo kvůli pandemii odloženo na 20. srpna, kdy Maďaři slaví Den sv. Štěpána.

Většina Maďarů považuje Trianon za největší národní tragédii. Podle průzkumu Maďarské akademie věd je to názor 85 procent Maďarů. Trianonskou smlouvu považuje až 94 procent Maďarů za nespravedlivou a nepřiměřenou.

V souvislosti s výročím byla přejmenovaná župa Csongrád na jihovýchodě Maďarska na Csongrád-Csanád, i když část historické části Csanád připadla po podpisu Trianonské smlouvy Rumunsku.

Předložili memorandum

V rámci akce s názvem „Minulost jsme nepsali, budoucnost je v našich rukou” pozval slovenský premiér Igor Matovič na Bratislavský hrad sto představitelů maďarské menšiny. Stalo se tak dva dny před stým výročím podpisu Trianonské mírové smlouvy.

Podle webu pravda.sk představitelé Strany maďarské komunity (SMK) předložili premiérovi Memorandum maďarské komunity, v němž požadují uznání Maďarů jako svébytného národa v rámci Slovenska, vytvoření území, které by spravovali Maďaři, a možnost používání maďarštiny v úřadech a na soudech. Požadují rovněž možnost svobodného používání národních symbolů (hymna, erb, trikolora) „v každé oblasti života“ a vytvoření samostatné arcidiecéze.

Další představitelé Maďarů žijících na jižním Slovensku by přivítali také změnu preambule slovenské ústavy. Věta „My, národ slovenský“ by podle nich měl znít „My, občané Slovenské republiky“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám