Hlavní obsah

Maďarsko se chce spojit s Ruskem proti ukrajinskému jazykovému zákonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Maďarský parlament vyzval své ruské kolegy ke společné obraně práv národnostních menšin na Ukrajině. Na schůzi ruské Státní dumy, dolní parlamentní komory, to v úterý řekl její předseda Vjačeslav Volodin.

Foto: Reuters

Jazykový zákon byla přijat za bývalého ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Článek

„Obrátil se na nás maďarský parlament s prosbou spojit úsilí k ochraně práv menšin, v první řadě při výuce jazyka. Po přijetí (ukrajinského) jazykového zákona přišly o svá práva národy žijící na území Ukrajiny,” citovala Volodina agentura TASS. „Chce-li se Ukrajina stát evropskou zemí, musí se v první řadě zbavit nacionalismu v politice,” dodal ruský politik.

Volodin hovořil o zákonu, který kyjevský parlament schválil letos v dubnu. Zákon potvrzuje ukrajinštinu jako jediný státní jazyk, plynně ovládat ukrajinštinu musejí úřední osoby, například poslanci, diplomaté, soudci, učitelé nebo lékaři státních zdravotnických zařízení. Povinné je užívání ukrajinštiny v armádě, policii a soudech, stejně jako ve školách všech stupňů.

V rodném jazyce by se učilo jen v prvních čtyřech třídách, pak už by se děti učily v ukrajinštině. Zákon vyvolal protesty v zahraničí. Rusko si stěžovalo u evropských organizací, protesty Moskva zaslala dokonce i do sídla Evropské unie a NATO. Vadí však také v Maďarsku, Rumunsku, Moldavsku a Polsku.

NATO bude na přání Maďarska jednat o přehodnocení vztahu k Ukrajině

Evropa

K maďarské menšině se v Zakarpatí hlásí zhruba 150 tisíc lidí. Jejich předáci si stěžují na jazykovou a kulturní diskriminaci ze strany ukrajinských úřadů. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó už loni uvedl, že Ukrajina „brutálně” porušuje práva maďarské menšiny i dalších menšin na svém území, a proto nemůže Budapešť podporovat snahy Kyjeva o euroatlantickou integraci.

Ukrajina si stěžovala na tlak způsobený sbližováním Ruska a Maďarska.

Ukrajinská vláda nakonec odložila uplatnění zákona na rok 2023. Původně měl platit od roku 2020.

Budapešť kvůli potlačovaní práv Maďarů na Ukrajině blokuje jednání Kyjeva s NATO

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám