Hlavní obsah

Maďarsko schválilo kontroverzní zákon o nevládních organizacích

Novinky, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarský parlament v úterý schválil kontroverzní zákon o důkladnější kontrole nevládních organizací financovaných z ciziny. Maďarská vláda původní znění zákona pod tlakem zmírnila.

Foto: Laszlo Balogh/File Photo, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Pro zákon hlasovalo 130 poslanců, 44 poslanců bylo proti a 24 se hlasování zdrželo. Nevládní organizace s příspěvkem ze zahraničí ve výši nejméně 7,2 miliónu forintů (téměř 615 tisíc Kč) se nicméně stále budou muset zaregistrovat u úřadů a informovat je o svém financování. Pokud tak neučiní, hrozí jim pokuty. Nová legislativní úprava se netýká sportovních a církevních organizací.

Na rozdíl od původního návrhu nevládní organizace nebudou muset uvádět na všech tištěných a elektronických dokumentech, že mají příspěvky ze zahraničí. Nemusí zveřejnit ani identitu dárce ze zahraničí, pokud jeho finanční podpora nepřesáhne 500 tisíc forintů (45 tisíc Kč) ročně. Těmito úpravami vláda zohlednila připomínky Benátské komise.

Vládní politik mluví o Sorosově říši

Místopředseda vládní strany FIDESZ Szilárd Németh tvrdí, že nevládní organizace „útočí“ na současnou maďarskou vládu především v souvislosti s migrační vlnou. Zmínil v prvé řadě amerického miliardáře maďarského původu George Sorose, jehož Středoevropskou univerzitu nedávno postihla novela vysokoškolského zákona vyžadující, aby každá zahraniční vzdělávací instituce fungovala jedině na základě mezistátní dohody.

„Úkolem falešných občanských organizací Sorosovy říše je vnutit národním vládám globální velkokapitál a míchat se do politiky. Tyto organizace je potřeba všemožně potlačit a uklidit odtud,“ citovala agentura MTI místopředsedu FIDESZ. V diskusním pořadu televize ATV Németh v této souvislosti jmenoval nevládní organizace jako Sdružení pro lidská práva, Helsinský výbor či Transparency International.

Ředitelka nevládní organizace Sdružení pro lidská práva Stefánia Kapronczayová upozornila, že FIDESZ se pokouší postupovat proti nevládním organizacím podobně jako v Rusku, aby si upevnil monopol moci. „Označí nás za zahraniční agenty, a tím znemožní naši práci,“ konstatovala.

Související témata

Foto: Agentura MTI

Příznivci strany FIDESZ zcela zaplnili budapešťské Náměstí hrdinů.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám