Hlavní obsah

Maďarsko mění sovětské tanky za německé leopardy

Právo, ivi (Bratislava), aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť/Mnichov

Maďarská armáda začala s výměnou sovětských tanků T-72 za německé tanky Leopard 2A7+ a Leopard 2A4. Armáda na sociální síti informovala, že do Maďarska ve středu dorazilo prvních 12 kusů tanků Leopard 2A4. Země koupila také 44 Leopardů 2A7+.

Foto: MTI

Leopard v maďarském maskování

Článek

První z celkem dvanácti repasovaných tanků Leopard 2A4, které chce Maďarsko dostat co nejdříve, budou sloužit k zácviku osádek. „Provoz leopardů je v mnohem odlišný od sovětských tanků T-72, které má maďarská armáda ve své výzbroji od roku 1978,“ uvedlo maďarské ministerstvo obrany.

Armáda na sociální síti uvedla, že nové tanky byly umístěny v kasárnách ve městě Tata, kde začne výcvik osádek. V průběhu roku 2023 začne dodávka verze Leopard 2A7+.

Maďarsko nakoupilo kromě zmíněných Leopardů také 24 kusů samohybných houfnic Panzerhaubitze 2000 (Pzh 2000).

Maďarsko zakázalo vstup do země občanům z velké části světa

Koronavirus

Cena nově zakoupené výzbroje, které zahrnuje i podpůrná vozidla podle serveru Defence24 přesáhne miliardu eur (26,4 miliardy korun).

Dodána mají být dvě vyprošťovací vozidla WiSENT 2, která jsou postavena na podvozku Leopardu 2 a terénní nákladní automobily Rheinmetall HX a TGS.

Tanky Leopard 2A4 pořízené z přebytků NATO má polská armáda.

Ruska se nebojíme, řekli Novinkám američtí vojáci v Polsku

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám