Hlavní obsah

Maďarsko je nejlépe chráněnou zemí v Evropské unii, tvrdí Orbán

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

V případě migrační vlny je lepší, když každý koná na vlastní pěst než nedělat společně nic, prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán v pátečním pořadu 180 minut rozhlasové stanice Kossuth Rádió. Ministerský předseda tvrdí, že jeho země jako první podnikla konkrétní kroky proti migraci, a proto je podle jeho slov nejlépe chráněná z celé Evropské unie, která je nečinná.

Foto: MTI

Viktor Orbán v rozhlase

Článek

„Maďarsko nepustí na své území nikoho bez kontroly. Tady nebudou vzpoury migrantů, podpálené uprchlické tábory a různé bandy nebudou obtěžovat maďarské ženy, naše manželky a dcery,“ řekl. Nařídil ministrovi vnitra Sándoru Pitnérovi, aby podobné projevy potlačil již v zárodku.

„Z tohoto hlediska neuděláme z Maďarska Evropu, zůstaneme bezpečnou zemí,“ uvedl. Orbán avizoval, že pokud to bude nutné, Maďarsko je připraveno postavit plot na hranicích s Rumunskem. Výstavba by podle jeho slov měla trvat pouze dva až tři týdny.

Orbán označil za nepochopitelné, že Řecko dopustilo, aby na jeho území přicházely z Turecka tisíce lidi bez kontroly, a následně je z ostrovů převáží do vnitrozemí. „Řecko tím porušilo schengenskou dohodu,“ upozornil Orbán a dodal: „Neschopnost a nečinnost Bruselu ohrožuje rozvoj a lepší budoucnost Evropy.“

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám