Hlavní obsah

Maďarská studentka i nadále tvrdí, že ji napadli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Navzdory závěrům policejního vyšetřování studentka Hedviga Malinová nadále tvrdí, že 25. srpna byla v Nitře napadena a zmlácena za to, že mluvila maďarsky. "Po celou dobu jsem mluvila pravdu, jen jsem si nepamatovala některé podrobnosti. Jsem připravena podrobit se vyšetřování na detektoru lži," uvedla na mimořádné tiskové konferenci.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hedviga Malinová

Článek

Dívka tvrdí, že v sobotu se podrobila šestihodinovému výslechu na policii. "Ráno pro mně přijeli dva vyšetřovatelé, kteří tvrdili, že se uskuteční konfrontace s pachatelem. Místo toho se mně snažili přesvědčit, abych se přiznala, že jsem si to celé vymyslela," řekla. Hedviga tvrdí, že vyšetřovatelé na ni křičeli a hrozili, že pokud se nepřizná, že si všechno vymyslela, bude obviněna. Z budovy policie se údajně dostala až po opakované telefonické urgenci její matky. [celá zpráva]

Nedostatky ve vyšetřovacím spisu

Právník studentky Gábor Gál vidí ve vyšetřovacím spisu vážné nedostatky. "Vyšetřovatelé nevykonali všechny dostupné metody ke zjištění pachatelů a své síly soustředili na diskreditaci poškozené nikoliv na objasnění případu. Proto podávám stížnost proti zastavení vyšetřování a žádám vyšetření napadené na detektoru lži," uvedl. Gál je poslancem slovenského parlamentu za Stranu maďarské koalice. Gál upozornil, že v průběhu vyšetřování neproběhla žádná konfrontace s podezřelým a policie případ uzavřela.

Angažování poslance Gála v tomto případě označil ministr vnitra Robert Kaliňák za politizaci celého případu. "Myslel jsem si, že se všichni potěší, že se národnostně motivovaný násilný čin nestal. Zřejmě to však někomu vyhovuje," uvedl Kaliňák

Přiznala, že netelefonovala

Hedviga nyní tvrdí, že nikdy jednoznačně netvrdila, že byla přepadena za telefonování v maďarštině. "Až postupně jsem si vzpomněla, že to ráno vedle mně zastavilo auto s maďarskou poznávací značkou a ptali se mně na cestu do Nových Zámků. Já jsem jim cestu vysvětlila a pokračovala jsem v cestě do školy. V tom se za mnou ozval výkřik "Na Slovensku po slovensky". Obrátila jsem se a stáli proti mně dva mladíci ve věku 20 až 22 let a slovně mě provokovali. Já jsem jim řekla, ať mi dají pokoj. Následně mně tahali za vlasy a dostala jsem asi facku, z čehož mi začalo krvácet z nosu. Bála jsem se a udělal jsem všechno, co chtěli. Co se stalo potom si nepamatuji, jen si vzpomínám, že jsem doběhla na fakultu," uvedla dívka.

Slovenská policie případ uzavřela

Fakt, že policie našla vzorky její DNA na obálce, v níž ji údajný pachatel poslal odcizené doklady, studentka vysvětlila tak, že obálku asi dva dny používala jako obal na doklady a pak ji zahodila. "Nenapadlo mně, že to bude tak důležité. Když policie žádala tuto obálku, našla jsem ji ve smetí a odlepenou známku jsem znova přilepila. Tak se tam dostaly moje sliny," tvrdí. Hedviga má přítele slovenské národnosti a od útoku žije uzavřená v domě svých rodičů v obci Horné Mýto.

Chce však pokračovat ve studiích v Nitře. Podle policie se případ nestal a napadení si dívka vymyslela. Proto případ uzavřela. Napadení studentky způsobilo zhoršení slovensko - maďarských vztahů a zahraniční kritiku nové slovenské vlády, jejíž součástí je také nacionalistická Slovenská národní strana.

Reklama

Související témata:

Související články

V Nitře zmlátili studentku, mluvila maďarsky

Na Slovensku se v pátek odehrál další protimaďarský incident. Ve městě Nitra dva mladíci fyzicky napadli 23letou studentku jen proto, že do mobilního telefonu...

Výběr článků

Načítám