Hlavní obsah

Maďarská dívka v Nitře si útok zřejmě vymyslela

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák v úterý potvrdil, že 23letá Hedviga, kterou měli před dvěma týdny v Nitře přepadnout za to, že mluvila do mobilního telefonu maďarsky, si útok na svou osobu vymyslela. "Vyšetřování bylo zastaveno, protože případ se nestal," uvedl Kaliňák na mimořádné tiskové konferenci.

Článek

Mobilní operátor policii potvrdil, že z tohoto čísla se ten den vůbec netelefonovalo. Dívka neutrpěla ani zranění, o nichž tvrdila, že ji způsobili útočníci. "Měla pouze drobné zranění na ústech a krev na jejím oblečení pravděpodobně pocházela z krvácení nosu. Sama přiznala, že ve stresových situacích ji teče krev z nosu," dodal ministr.

Halenka, na které bylo propiskou napsané "Maďaři za Dunaj" a "SK - bez parazitů", byla rovněž podrobené analýze. "Ten den pršelo, sako měla zcela promočené. Halenka však byla suchá a nebyly na ni ani stopy od bláta nebo od trávy, i když dívka tvrdila, že ji oděv svlékli a hodili na zem.

Případ vyšetřovalo 250 policistů

"Údajní pachatelé ji za několik dní poslali odcizené doklady poštou. Grafolog zjistil, že písmo na obálce a na halence bylo stejné a shodovalo se s písmem Hedvigy. Odborníci ho srovnali s písmem na její žádostí o pas. "Na obálce a na známce našli vyšetřovatelé shodné DNA s Hedvigou. Jednalo se o vzorky sliny na obálce a na známce," vysvětlil Kaliňák. Ministr nechtěl spekulovat o motivech jejího činu, ale vedl, že ten den měla zkoušku.

Podle Kaliňáka na případě pracovalo 250 policistů a bylo prověřených přes 620 podezřelých osob. Při opakovaných výsleších se výpověď Hedvigy lišila. "Když jsme ji dokázali, že ten den z mobilu netelefonovala, začala tvrdit, že se s někým setkala a mluvila s ním maďarsky. To by však museli útočníci napadnout dvě osoby," dodal Kaliňák. Obálka s doklady nebyla odeslána z Nitry, ale z okresu Dunajská Streda, kde Hedviga bydlí.

Předseda Strany maďarské koalice (SMK) Béla Bugár má informace, že studentka se chce podrobit výslechu na detektoru lži. "Věří, že má pravdu ona, nikoliv policie. Za pokus by to stálo," dodal na mimořádné tiskové konferenci.

Nepodložené útoky na Slovensko

Na mimořádné tiskové konferenci byl přítomen také slovenský premiéra Robert Fico, který zdůraznil, že na základě tohoto případu byla jeho vláda atakovaná. "Případ z Nitry se nejčastěji používal jako příklad, co všechno se na Slovensku děje. Na Slovensku se říká: Kdo chce psa bít, hůl si najde. Vláda je obviňovaná z věcí, které se nestaly, jsou zmanipulované a vymyšlené. Chápu, že ne všichni vítají tuto vládu, ale vzešla z demokratických parlamentních voleb," zdůraznil Fico.

Slovenský premiér očekává od poslanců Evropského parlamentu, že se přestanou zabývat deklarací, která má odsoudit Slovensko za útoky na příslušníky menšin.

Podle šéfa slovenských nacionalistů Jána Sloty by se měli představitelé Strany maďarském koalice a Maďarské republiky, kteří na základě údajného útoku na studentku pořádali na Slovensku hon na čarodějnice, omluvit. "Od začátku jsem myslel, že je to kamufláž. Extremisté jsou někde jinde, nikoliv na Slovensku," uvedl Slota pro agenturu TASR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám