Hlavní obsah

Maďaři půjdou volit 3. dubna. Orbánovi se postaví koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďaři budou o dalším politickém směřování země rozhodovat v parlamentních volbách 3. dubna. Termín hlasování v úterý vyhlásil prezident János Áder. O úspěch bude znovu bojovat i současný konzervativní premiér Viktor Orbán, který je u moci od roku 2010.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán zdraví své příznivce.

Článek

Agentury připomínají, že proti Orbánově straně Fidesz bude poprvé kandidovat široká koalice levicových, liberálních, ekologických i pravicových stran. Orbánovým vyzyvatelem za toto uskupení bude konzervativní politik Péter Márki-Zay, starosta jihomaďarského města Hódmezövásárhely.

Lipavský proti Orbánovi: Prezident Kazachstánu si solidaritu nezaslouží

Zahraniční

Opozice povzbuzená dobrým výsledkem v místních volbách v roce 2019 a také příznivými průzkumy se rozhodla utvořit společnou koalici, kterou spojuje touha zbavit moci Orbána.

Orbán pod palbou kritiky

Orbán čelí kritice, že v Maďarsku porušuje principy demokracie a právního státu, utlačuje sexuální menšiny a záměrně podněcuje v lidech strach z migrantů. Evropská komise prozatím odmítá vyplatit Budapešti peníze z fondu na obnovu ekonomiky po koronavirové krizi, protože se obává, že s nimi Orbánova vláda nenaloží transparentně a podle pravidel.

Orbán podpořil prezidenta Kazachstánu, který nařídil střílet do demonstrantů

Evropa

Agentura Reuters uvádí, že zároveň s volbami se 3. dubna bude konat i vládou prosazované referendum o sexuálních menšinách. Voliči budou odpovídat na čtyři otázky týkající se programů sexuální výchovy ve školách a pro děti dostupnosti informací o změně pohlaví. Premiér Orbán se staví do role ochránce křesťanských hodnot a tradiční rodiny.

Pekarová Orbánovi přeje porážku...

Předvolební vývoj v Maďarsku o víkendu na Twitteru komentovala předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP Markéta Pekarová Adamová. Napsala, že „Češi svého (bývalého premiéra Andreje) Babiše už vyhnali. Pevně doufám, že se to povede i Maďarům”.

Rozložení politických sil v Maďarsku se podle ní vzdáleně podobá tomu, které bylo donedávna v Česku. „Maďarská opozice své neshody dala stranou a spojila síly proti populistické vládě, kterou už mnoho let řídí Viktor Orbán,” podotkla Pekarová Adamová.

Pekarová vyzvala Maďary k vyhnání Orbána. Klaus žádá její odvolání

Domácí

Fiala v úterý při návštěvě Slovenska novinářům řekl, že Adamové výrok viděl jen v médiích. „Neměl jsem ještě možnost s ní o tom mluvit. Dodám snad jenom to, že za zahraniční politiku je odpovědná vláda. Já se budu jako předseda vlády snažit o to, abychom koordinovali postoje jednotlivých ústavních činitelů,” dodal předseda vlády.

Podpora Trumpa

Orbána otevřeně podpořil bývalý americký prezident Donald Trump, podle kterého by současný maďarský premiér měl dostat šanci pokračovat v dosavadním úsilí. „Odvedl obrovskou a skvělou práci při ochraně Maďarska, zastavení nelegálního přistěhovalectví a při vytváření nových pracovních míst,“ uvedl bývalý americký prezident.

Orbán roce 2016 jako první evropský politik podpořil Trumpovu kandidaturu na prezidenta USA a v roce 2019 se oba politici setkali v Bílém domě.

Současný šéf Bílého domu Joe Biden je naopak Orbánovým kritikem a v kampani v roce 2020 označil maďarského premiéra za „zločince“. Maďarsko jako jedinou členskou zemi Evropské unie nepozval na prosincový virtuální summit pro demokracii.

Reklama

Výběr článků

Načítám