Hlavní obsah

Maďaři na měsíc zavřou hranice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Maďarsko od 1. září minimálně na měsíc uzavře své hranice pro cizince, aby tak zabránilo dalšímu šíření koronaviru v zemi. „Všechny země jsou od tohoto termínu pro nás v červeném pásmu rizikových zemí,“ řekl v pátek šéf úřadu vlády Gergely Gulyás.

Foto: Profimedia.cz

Policisté na maďarské hranici

Článek

Výjimkou pro pohyb cizinců bude humanitární tranzit, obchodní a diplomatické cesty nebo také vojenské konvoje.

„Občané Maďarska vracející se po tomto termínu ze zahraničí budou muset do 14denní domácí karantény. Opustit ji mohou až po dvou negativních testech na covid-19,“ uvedl Gulyás.

Země ohlásila, že ve čtvrtek bylo pozitivně testováno 132 občanů, což je nejvíc od 10. dubna. „Většina případu byla zaznamenána po příjezdu lidí ze zahraničí,“ upozornil Gulyás.

Češi se Chorvatska nebojí. RegioJet hlásí plné vlaky i na září

Domácí

Šéf úřadu vlády se vyjádřil rovněž o připravovaném fotbalovém utkání Superpoháru, který se uskuteční 24. září v Budapešti. „Zahraniční návštěvníci tohoto utkání musí mít negativní test na covid-19. Z letiště budou převezeni přímo na stadion,“ uvedl Gulyás. Šéf úřadu vlády nevyloučil, že utkání se nakonec uskuteční bez diváků.

Celkem Maďarsko, které má 9,7 milionu obyvatel, eviduje 5511 infikovaných, z nichž se 3750 vyléčilo, nákaze podlehlo 614 lidí. Pro srovnání: v desetimilionové České republice úřady evidují 23 300 případů, 17 190 vyléčených a 418 úmrtí.

Statististiku však může zkreslovat rozdíl v provedených testech. V Maďarsku jich zatím provedli 415 tisíc, v ČR 871 tisíc.

Praha je v novém semaforu oranžová, nic se ale nemění

Domácí

Asociace cestovních kanceláří ČR uvedla, že zatím přesné parametry uzavření hranic Maďarska nezná. Podle místopředsedy asociace Jana Papeže se však mluvilo o tom, že by lidem s předplaceným pobytem byl vstup umožněn.

Podle Papeže jde o nečekané rozhodnutí. Detaily pro cestování by podle něj měla asociace mít nejpozději v pondělí. Do Maďarska na podzim Češi jezdí především do termálních lázní. Běžně jich tam vyjíždí desítky tisíc, letos by to měly být spíše stovky.

Macronovi se zavírání hranic nezamlouvá

Francouzský prezident Emmanuel Macron v souvislosti s opětovným růstem počtu nakažených koronavirem varoval v pátek před opětovným zavíráním hranic. Tento krok mezi dvěma zeměmi podle něj nemá smysl, pokud existují regiony, kde se objevuje víc nákazy, a ty byly definovány a jsou sledované.

„Nebudeme opakovat chyby z března,“ řekl prezident při návštěvě farmaceutické společnosti Seqens ve Villeneuve-la-Garenne poblíž Paříže.

Reklama

Výběr článků

Načítám