Hlavní obsah

Praha je v novém semaforu oranžová, nic se ale nemění

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Epidemiologická situace v Praze se zhoršuje a na semaforu se metropole jako jediná z Česka dostala na oranžový stupeň, tedy počínající komunitní přenos nákazy nemoci covid-19. Na tiskové konferenci po jednání integrovaného centrálního řídícího týmu Chytré karantény (ICŘT) to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Žádná nová zásadní opatření se ale zatím nezavádějí, roušky budou nově povinné na letišti Václava Havla.

TK po jednání týmu Chytré karantény Video: ČTK

 
Článek

Tiskové konference po jednání ICŘT Chytré karantény se zúčastnili hlavní česká hygienička Jarmila Rážová, vedoucí pražských hygieniků Zdeňka Jágrová, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

V Ústeckém kraji se koronavirus objevil ve dvou zařízeních pro seniory

Domácí

„Do oranžové barvy, tedy do vyššího stupně rizika, zařazujeme Prahu s tím, že v tomto regionu je to riziko na spodní hraně té oranžové barvy. Vyhodnocujeme určitou škálovitost určitých stupňů, ještě nezavádíme žádná opatření. Pouze doporučujeme nošení roušek na školách a nezavádíme ani žádná omezující opatření pro obchody a služby,“ uvedl Vojtěch.

Současně upozornil Pražany, ale i cestující do metropole, aby se pokud možno co nejvíce vyhýbali hromadným akcím, protože právě z takových akcí se tvoří klastry. Nákaza se nejvíce v Praze šíří v nočních klubech a na společenských akcích.

„Pokud by ale situace eskalovala a posunula se někam dál, tak bychom museli přijmout další opatření typu širší nošení roušek nebo zavírání nočních provozů, barů, diskoték po půlnoci,” doplnil Vojtěch.

Podle něj se zatím u zhruba 30 procent nakažených v Praze nedaří dohledat, kde se nakazili. Proto také znovu apeloval na veřejnost, aby dodržovala nařízení nošení roušek v MHD. „Nechceme nic tak zásadního. Musíme si uvědomit, že tu nejsme sami, ale máme kolem sebe i lidi, kteří jsou třeba po onkologickém nemocnění, ti jsou v ohrožení a musí také někam cestovat,” doplnil.

Podle Jágrové se začínají objevovat případy v rizikových skupinách, tedy ve skupině seniorů nad 65 let. V jednom domově pro seniory podle ní onemocnělo 28 osob, část z toho jsou pracovníci, průběh nemoci u nakažených je prý mírný.

Zelená v Kolíně i Příbrami

Situace se změnila také v okresech Kolín, Příbram, Brno-město a Žďár nad Sázavou. Tyto okresy se zbarvily do zelena, tedy je zde určité riziko přenosu nákazy.

Praha hlásí rekordní přírůstek nakažených

Koronavirus

Vláda od zavádění plošných opatření upustila, výjimkou by měla být od 1. září povinnost nosit roušky například ve veřejné dopravě, ve zdravotnických a sociálních zařízeních a na úřadech.

Nově roušky na pražském letišti

V důsledku zhoršení situace v Praze pak pražští hygienici nově od začátku září nařídili nošení roušek na Letišti Václava Havla.

Aby se již nemusela omezovat celá republika, přišel resort zdravotnictví s tzv. covidovým semaforem, který má čtyři stupně a na každý z nich jsou navázána určitá opatření.

Nejlehčí stupeň, bílý, značí nulové či zanedbatelné riziko nákazy, v zelených okresech se objevují sporadické případy nákazy a lokální ohniska. Žlutá barva značí počínající komunitní přenos a červená narůstající či pokračující komunitní přenos nákazy.

Ministerstvo každý týden semafor aktualizuje a představuje vývoj v krajích a okresech tak, aby lidé věděli, jaká je situace u nich a s jakými případnými restrikcemi by mohli v případě zhoršení situace v daném regionu počítat.

Až doposud na mapě českých okrajů svítily zeleně pouze Praha a Frýdek-Místek, zbytek republiky byl bílý. Ve druhém jmenovaném okrese v pátek kvůli zlepšení epidemiologické situace moravskoslezští hygienici rozhodli o zrušení všech opatření k 1. září

Moravskoslezská hygiena ruší opatření. Lidé jsou naštvaní, že roušky neodloží

Domácí

Přestože počty denně nově diagnostikovaných pozitivních pacientů s nemocí covid přibývají v posledních dnech v řádu stovek, a s příchodem podzimu se dá očekávat další nárůst, je podle šéfa českých statistiků Ladislava Duška situace stále stabilní a poměrně příznivá. Nově nakažení jsou totiž v drtivé většině lidé, kteří mají lehký nebo bezpříznakový průběh, a zároveň se nezvyšuje počet těžkých případů či počty lidí, kteří v důsledku nemoci zemřeli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám