Hlavní obsah

Maďaři chtějí odvézt všechen Sputnik, Slováci jim ho nevydali

Bratislava

Před areálem společnosti Imuna v Šarišských Michaľanech na východním Slovensku se objevily dva maďarské kamiony, jejichž řidiči chtěli odvézt do Maďarska všech 200 tisíc dávek ruské vakcíny Sputnik V, které jsou zde uskladněny. Firma jim v tom zabránila a do Maďarska poslala jen 46 ampulí za účelem testování.

Foto: TV Markíza

Maďarské kamiony parkují v areálu firmy

Článek

Jak v pátek informovala televize TA3, maďarské kamiony dorazily do firmy v pondělí a nadále parkují v areálu Imuny. „Řidiči se domáhali, aby jim naložili všech 37 palet vakcín Sputnik V. Firma odmítla vakcíny vydat, protože na to nedostala žádný oficiální pokyn,“ uvedla televize TA3. Zmíněných 46 ampulí vakcíny Sputnik V za účelem testování vydala firma na základě pokynu slovenského ministerstva zdravotnictví.

Tvrzení Ruska o Sputniku je zavádějící, ohradil se slovenský SÚKL

Evropa

Ruská strana žádá vrácení zmíněných 200 tisíc dávek vakcíny Sputnik V. Jako důvod uvedla, že Slovensko za vakcíny nezaplatilo. Expremiér a ministr financí Igor Matovič ve čtvrtek přiznal, že vakcíny byly dodané začátkem března, ale Slovensko za ně zaplatilo až 6. dubna. Rusové peníze vrátili, takže nadále hrozí, že Slovensko o všechny vakcíny přijde.

Začátkem března přistálo na košickém letišti letadlo s 200 tisíci dávkami ruské vakcíny Sputnik V. Zásilku okázale přivítal tehdejší premiér Matovič a tehdejší ministr zdravotnictví Marek Krajčí. Dodávku vyjednal Matovič tajně za zády svých koaličních partnerů. V důsledku toho propukla na Slovensku vážná koaliční krize a reálně hrozily předčasné volby. Matovič nakonec obětoval ministra zdravotnictví Krajčího, ale stejně se nevyhnul demisi a ve funkci ho vystřídal Eduard Heger. V Hegerově vládě však Matovič zastává funkci ministra financí a nadále se angažuje v otázce Sputniku. Už jako šéf financí navštívil kvůli Sputniku Moskvu i Budapešť.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová požaduje, aby smlouva mezi Ruskou federací a Slovenskem o dodávkách vakcín Sputnik V byla co nejdříve zveřejněna. Vakcínu Sputnik V Slovensko zatím stále k očkování proti nemoci covid-19 nepoužívá.

Reklama

Výběr článků

Načítám