Hlavní obsah

Macronův covid pas unikl na veřejnost. Lidé se jím mohli prokázat v restauracích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzští vyšetřovatelé identifikovali pracovníky ve zdravotnictví, kteří měli zneužít své pravomoci a nechali „uniknout“ covidový pas prezidenta Emmanuela Macrona. Ten koloval na sociálních sítích včetně QR kódu, kterým se tak každý mohl prokázat.

Foto: Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Kromě jména a data narození se lidé mohli na covidovém pasu dozvědět, že byl Macron očkovaný vakcínami od Pfizeru/BioNTechu, a především pas disponoval QR kódem, kterým se tak mohli lidé prokázat například v kavárnách či restauracích, kde potvrzení o očkování (či prodělání covidu) obsluha před vstupem musí vyžadovat.

Pravost pasu potvrdil agentuře AFP i blízký spolupracovník Macrona, který si nepřál být jmenován. Dodal, že průkaz zdravotníci zřejmě rozeslali buď z nedbalosti, nebo ze zlovůle.

Starostka Paříže vyzve Macrona v boji o Elysejský palác

Zahraniční

Do centrálního počítače, který obsahuje informace o všech očkovaných Francouzích, má přístup každý profesionální zdravotník.

Národní zdravotní pojišťovna CNAM ve čtvrtek uvedla, že zdravotníci, kteří Macronův průkaz nechali uniknout, zneužili své pravomoci a byli už identifikováni. Hrozí jim přinejmenším pokuty ze strany dozorčích orgánů.

Macron není prvním francouzským politikem, jehož covidový pas unikl. Stejná věc se stala před několika dny také francouzskému premiéru Jeanu Castexovi. V jeho případě ale nepochybil žádný zaměstnanec ve zdravotnictví. Zručnému uživateli počítače se totiž povedlo naskenovat jeho průkaz díky fotografii, na které svůj pas ukazuje. Macron i Castex už dostali nové QR kódy.

Reklama

Výběr článků

Načítám