Hlavní obsah

Macronovy návrhy k reformě EU jsou utopie, tvrdí rakouský kancléř

Vídeň

Návrhy francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na evropskou reformu zpochybnil rakouský kancléř Sebastian Kurz, napsal server Krone.at. Většina Macronových idejí jsou utopie, tvrdí Kurz. Souhlasí pouze s posílením ochrany vnějších hranic, těsnějším partnerstvím s Afrikou, zdaněním internetových koncernů a bojem proti změnám klimatu.

Foto: Profimedia.cz

Rakouský kancléř Sebastian Kurz (vlevo) a francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Většina těchto bodů ale byla prioritami rakouského předsednictví EU, připomněl kancléř. Zásadně ovšem odmítá volání po společné sociální politice v rámci Evropské unie. Byl vždy proti návrhům, jako je například celoevropská minimální mzda či sociální unie EU.

Šéf rakouské vlády poukázal na rozdílné životní úrovně v EU. „Vždyť pro mnohé státy je ekonomickou výhodou, že jsou u nich mzdy nižší, a proto se tam usazuje výroba,“ poznamenal Kurz.

Rozhodně nesouhlasí se sdílením dluhů. „To považuji za opravdu nebezpečné, protože už nyní je pro státy atraktivní dělat dluhy,“ řekl Kurz. Ve svých názorech na Macronovy ideje se shoduje s předsedkyní německé CDU Annegret Krampovou-Karrenbauerovou, která nápady francouzského prezidenta na reformu Unie ostře zkritizovala během víkendu. Ke kritice se přidal i premiér Andrej Babiš, který návrhy považuje za líbivě prezentované, ale „úplně mimo realitu“.

Macronovu reformu EU podporuje belgický Charles Michel. Německá vláda pod vedením Angely Merkelové zatím reagovala zdrženlivě a oficiálně je nekomentovala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám