Hlavní obsah

Macron si dvě hodiny telefonoval s Putinem

Paříž/Moskva
Aktualizováno

Francouzský prezident Emmanuel Macron po více než měsíci hovořil telefonicky s ruským protějškem Vladimirem Putinem, uvedla v úterý agentura AFP. Rozhovor trval dvě hodiny a deset minut, oznámila francouzská televize BFM TV.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Emmanuel Macron

Článek

Ruská agentura TASS oznámila, že rozhovor byl naplánován na 13:00 moskevského času. Avizoval ho i Elysejský palác.

Televize BFM uvedla, že Putin žádal francouzského prezidenta, aby Západ přestal dodávat na Ukrajinu zbraně. Podle ruské agentury RIA Novosti ruský lídr zdůraznil, že mají západní země zastavit zločiny ukrajinských vojáků a bojovníků národních praporů, ale místo toho je země EU ignorují. Kreml už ale neuvedl, zda se Putin vyjádřil ke zdokumentovaným ruským válečným zločinům.

Lavrov dokonale využil návštěvy „posla světa“

Válka na Ukrajině

Když Macron vyjádřil obavy, že by válka mohla ohrozit globální potravinovou bezpečnost, Putin si začal stěžovat na to, že situaci komplikují západní sankce. Požaduje nerušené fungování globální dopravní infrastruktury. Ruské lodě jsou kvůli agresi Ruska na Ukrajině pod sankcemi.

Podle listu The Figaro se Macron před telefonátem tajně sešel s bývalým prezidentem Nicolasem Sarkozym.

První hovor od konce března

Prezidenti spolu naposledy hovořili 29. března. Po začátku války na Ukrajině se Macron velmi intenzivně angažoval v diplomatických snahách o urovnání konfliktu, uskutečnilo se skoro dvacet telefonátů.

Po nálezu hromadných hrobů v ukrajinské Buči po odchodu ruských vojsk z okolí Kyjeva ale telefonáty ustaly, napsala AFP. Macron řekl, že už není, o čem jednat.

Úterní telefonát navazuje na Macronův sobotní hovor s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Macron v něm slíbil další vojenskou a humanitární pomoc Ukrajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám