Hlavní obsah

Macron chce Trumpovi poslat náhradu za uhynulý dub

Francouzský prezident Emmanuel Macron hodlá do Bílého domu poslat nový dub jako náhradu za strom, který přivezl jako dar při své loňské návštěvě USA. Doubek, který spolu s prezidentem Donaldem Trumpem zasadil, nepřežil následnou karanténu. Macron v rozhovoru poskytnutém švýcarské stanici RTS zároveň uvedl, že by lidé neměli uhynutí stromu přikládat přílišný význam.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Prezidenti USA a Francie Donald Trump a Emmanuel Macron za dohledu svých manželek zasadili strom přátelství před Bílým domem.

Článek

„Pošleme mu jiný, není to žádná tragédie,“ řekl Macron švýcarské veřejnoprávní stanici. Americko-francouzské přátelství si nový strom podle francouzské hlavy státu zaslouží. „Není třeba hledat symboly tam, kde žádné nejsou. Symbolem bylo jeho společné zasazení,“ dodal.

Macron s Trumpem loni 23. dubna zasadili před sídlem amerického prezidenta malý dub, který francouzský prezident dovezl do Spojených států jako dar. Strom měl být připomínkou obětí příslušníků amerického námořnictva za první světové války.

V půdě ale zůstal pouze několik dní - 28. dubna ho odnesli a umístili do fytosanitární karantény, jíž musejí projít všechna dovážená semena i sazenice stromů, aby se zabránilo šíření chorob. Stromek měl být zasazen později. To se už nestalo, stromek uschl.

Řada médií v tom spatřovala metaforu napětí ve vztazích Trumpa a Macrona, které rozděluje názor mimo jiné na klimatické změny či íránský jaderný program.

Reklama

Výběr článků

Načítám