Hlavní obsah

Macron a Mattarella mírnili napětí mezi Itálií a Francií

Paříž

Francouzský prezident Emmanuel Macron v úterý večer hovořil po telefonu se svým italským protějškem Sergiem Mattarellou v čase nezvyklého napětí mezi Paříží a Římem. Prezidenti se snažili zmírnit napětí mezi oběma zeměmi a shodli se, že jejich země by měly spolupracovat na rozvoji Evropské unie.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron.

Článek

„Francouzský prezident Emmanuel Macron se v úterý po telefonu spojil s hlavou italského státu Sergiem Mattarellou po povolání francouzského velvyslance v Itálii ke konzultacím. Dva prezidenti znovu potvrdili význam, který pro obě země má francouzsko-italský vztah, živený mimořádnými historickými, ekonomickými, kulturními a lidskými vazbami,” citovala prohlášení Elysejského paláce agentura ANSA.

Mezi Římem a Paříží se v posledních týdnech rozhořela diplomatická roztržka, která podle agentury Reuters nemá od roku 1940, kdy Benito Mussolini vyhlásil Francii válku, obdoby. Představitelé italské vlády letos několikrát ostře kritizovali počínání té francouzské a prezidenta Macrona. Spor pak vyhrotilo neohlášené setkání italského vicepremiéra Luigiho Di Maia se zástupci hnutí tzv. žlutých vest, které se bouří proti Macronově politice. Francie minulý čtvrtek reagovala povoláním svého velvyslance ke konzultacím do Paříže.

Macron s Mattarellou se tak snažili zmírnit napětí a podle Elysejského paláce se při telefonátu shodli, že jejich země, „které společně vybudovaly Evropu, mají zvláštní zodpovědnost pracovat společně na obraně a oživení Evropské unie”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám