Hlavní obsah

Macron a Harrisová přislíbili obnovení spolupráce mezi Francií a USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský prezident Emmanuel Macron a viceprezidentka USA Kamala Harrisová se ve středu shodli, že obě země jsou připraveny spolu opět spolupracovat. Jejich vztahy vážně poškodil nedávný spor ohledně zmařeného kontraktu na dodávku 12 francouzských ponorek australské armádě, která místo nich dostane americké. Oba politici hovořili o začátku nové éry.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Článek

Americká viceprezidentka se ve čtvrtek s Macronem setkala v Elysejském paláci v rámci své čtyřdenní návštěvy Paříže. Washington se intenzivně snaží spory se svým nejdávnějším spojencem urovnat.

Už na konci října americký prezident Joe Biden Macronovi řekl, že USA si v otázce ponorek počínaly neobratně, ale formálně se neomluvil. Připustil však, že Spojené státy by neměly svého nejstaršího spojence překvapovat.

Austrálie, USA a Británie v září ohlásily vytvoření nového bezpečnostního paktu pro oblast Asie, nazvaného AUKUS. Jeho součástí bylo rovněž odstoupení Austrálie od smlouvy s Francií na dodání dieselových ponorek, místo nichž se Canberra rozhodla nakoupit jaderné ponorky od USA.

ANALÝZA: V roztržce kvůli ponorkám jde o mnoho

Svět

Macron ve středu řekl, že s Bidenem měl „velmi plodné setkání“. „Sdílíme názor, že jsme na počátku nové éry a naše spolupráce je pro ni naprosto zásadní,“ prohlásil Macron podle AP.

Francie kvůli ztrátě zakázky na ponorky povolává z USA a Austrálie velvyslance

Zahraniční

„Myslím, že sdílíme tuto víru, že jsme na počátku nové éry, která před nás klade nové výzvy, ale také mnoho příležitostí,“ řekla Harrisová v reakci na vyjádření francouzské hlavy státu.

Bílý dům později oznámil, že Spojené státy se v Paříži dohodly s Francií na posílení civilní, obchodní a bezpečnostní spolupráce ohledně vesmíru. Obě země chtějí podle agentury Reuters úzce spolupracovat také na poli kybernetické bezpečnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám