Hlavní obsah

Lysyčansk je náš, tvrdí Kadyrov. Kyjev to odmítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov oznámil, že proruské síly obsadily město Lysyčansk v Luhanské oblasti. Velení ukrajinské armády tvrdí, že se o město tvrdě bojuje, je ale pořád pod ukrajinskou kontrolu a není v obklíčení, napsala Ukrajinska pravda. Ověřit informace z nezávislých zdrojů nelze.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ruský útok v Luhanské oblasti

Článek

„Lysyčansk je náš. Naše jednotky se nacházejí v centru města,“ tvrdí Kadyrov. Asistent Kadyrova a velitel speciální jednotky Achmat Apta Alaudinov prohlásil, že se Lysyčansk dostal pod úplnou kontrolu ruských sil a ve městě probíhá „očistná operace“.

Už v pátek ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly během tří dnů ovládly ropnou rafinerii v Lysyčansku, důl Matrosskaja a tamější továrnu na výrobu želatiny.

„V okolí Lysyčansku zuří boje. Město ale naštěstí není v obklíčení a je pod kontrolou ukrajinské armády,“ reagoval následně mluvčí ukrajinské Národní gardy. O bojích v okolí města na březích řeky Severní Doněc v sobotní ranní svodce hovořil i ukrajinský generální štáb.

Lysyčansk je poslední velké město v malé části Luhanské oblasti, kterou dosud ruské a proruské síly neobsadily. Jednotky Moskvy minulý týden po dlouhých bojích a obléhání dobyly sousedící Severodoněck, který od Lysyčansku odděluje Severní Doněc.

Reklama

Výběr článků

Načítám