Hlavní obsah

Lukašenko nařídil obnovit klid v Bělorusku, nikdo ho ale neposlouchá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk
Aktualizováno

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko sice nařídil obnovit v zemi klid, jeho rozkazy se ovšem míjejí účinkem. Zaměstnanci jedné z největších firem v zemi – chemické společnosti JSC Grodno Azot od ranních hodin hlasují, zda se zastaví výroba, zaměstnanci vstoupí do stávky a podpoří protesty proti Lukašenkovi, napsala agentura TASS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v BěloruskuVideo: Reuters

 
Článek

Lukašenko během středečního jednání bezpečnostní rady státu zaúkoloval jednotlivé složky z vedení státu seznamy nařízení, která by měla navrátit situaci do původních kolejí. Pohraničníci mají podle jeho příkazu zesílit ochranu státní hranice, aby do Běloruska nemohli proniknout z jiných zemí „žoldnéři, zbraně, munice či peníze na financování nepokojů“. Většina demonstrantů je podle něj placená, píše agentura Belta.

Evropská unie neuznává výsledky běloruských voleb, oznámila Merkelová

Evropa

Ministerstvo obrany má „věnovat zvláštní pozornost pohybu vojsk NATO na území Polska a Litvy“. „Musíme sledovat směr jejich pohybu a jejich plány,“ řekl Lukašenko. Zvláštní důraz klade na město Grodno, které se nachází na západě země, protože „existuje velký zájem destabilizovat zde situaci ještě více než v Minsku“, uvedl běloruský prezident.

Volby v Bělorusku nebyly ideální, připustil ruský ministr zahraničí

Evropa

Radnice v Grodnu si jeho příkazy k srdci moc nebere a vedení města už navázalo dialog s opozicí. Radnice podle agentury DPA na internetu zveřejnila desetibodový text s názvem Odpověď na stížnosti veřejnosti. V textu se uvádí, že demonstrace jsou povoleny a lidé, kteří vstoupí do stávky, se nemusejí obávat postihů. Vzniknout má rovněž nová rada, ve které kromě zástupců města budou moci zasednout představitelé občanské společnosti. Agentura DPA v této souvislosti připomíná, že zahájení dialogu s úřady je jedním z hlavních požadavků opozice.

Kreml dává od Běloruska ruce pryč, vojáky nepošle

Evropa

Ministerstvo vnitra dostalo příkaz „skoncovat s nepořádky“ a „uchránit pracovní kolektivy před ulicí“. Stávkující podle něj nemají dostat šanci k návratu do předchozího zaměstnání.

Ale ani policie nepřistoupila k tvrdé odvetě. Během dne sice protesty v Minsku rozehnala, proti večerní demonstraci pořádkové síly nezasáhly. Protesty se ve středu večer odehrávaly podle serveru Tut.by rovněž v Gomelu, Mogilevu, Bobrujsku či Grodnu.

Jsme nespokojení s režimem, říkají běloruští dělníci. Generální stávka přesto drhne

Ekonomika

V Bělorusku se protestuje od neděle 9. srpna, kdy byly zveřejněny výsledky prezidentských voleb, v nichž pošesté opět zvítězil Alexandr Lukašenko. Lidé vyšli do ulic, aby protestovali proti falšování volebních výsledků a požadují nové volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám