Hlavní obsah

Litva a Rusko si vyměnily špiony, je mezi nimi i norský důchodce

– Vilnius

Litva v pátek oznámila, že si s Ruskem na hranici vyměnila vězněné špiony. Litva do Ruska předala dva ruské občany, Rusko Litvě dva její státní příslušníky a norského občana Frodeho Berga. Ten se nyní nachází na norském velvyslanectví ve Vilniusu.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Transparent, který při 75. výročí osvobození Finmarku v Kirkenesu Rudou armádou žádal o propuštění Frodeho Berga.

Článek

„V pátek v poledne jsme tuto operaci úspěšně provedli a litevští občané Jevgenij Mataitis a Aristidis Tamošaitis a norský občan Frode Berg se dostali do Litvy,“ citovala agentura AFP šéfa litevské rozvědky Dariuse Jauniškise.

Litva také potvrdila, že Rusku předala dvojici ruských občanů, které litevský prezident Gitanas Nauséda omilostnil. Jde o Nikolaje Filipčenka a Sergeje Mojsejenka. Filipčenko si odpykával desetiletý trest za pokusy zverbovat pracovníky litevské rozvědky k instalování odposlechu v rezidenci bývalé prezidentky Dalie Grybauskaitéové. Mojsejenko vykonával trest v délce deseti a půl roku za to, že dodával Rusku informace o činnosti litevské armády.

Cestu k výměně špionů otevřel prezident Nauséda, když dvojici Rusů udělil milost. Moskva pak dala najevo, že v souvislosti s tímto krokem učiní reciproční opatření.

Případ norského důchodce

Kvůli napjatým vztahům mezi Ruskem a Litvou vyvolal největší pozornost případ 64letého Frodeho Berga. Ten byl před dvěma lety zadržen a v dubnu odsouzen na 14 let za špionáž.

Nora odsoudili v Rusku za špionáž na 14 let

Evropa

Podle obžaloby měl Berg shromažďovat informace o jaderných ponorkách ruského námořnictva, které dostával od zaměstnance ruské společnosti vyrábějící zařízení pro obranu. Údajně tak činil ze zištných důvodů.

Zatčen byl při zvláštní operaci FSB 5. prosince 2017, když přebíral tajné materiály.

Rusko odsoudilo za pět let 137 zahraničních agentů, podezřelý Nor skončil ve vazbě

Evropa

Berg se proti trestu v trestné kolonii, který de facto znamenal doživotí, neodvolal, ale vyjádřil lítost a dal najevo, že požádá o milost ruského prezidenta Vladimira Putina.

Vzájemné zatýkání špionů

V Litvě bylo za posledních pět let dopadeno, usvědčeno a odsouzeno pět ruských agentů. Sedm let dostal Roman Šesel, který shromažďoval informace o vojenských lodích NATO a klajpedském plynovém terminálu.

Litevský soud odsoudil na sedm let ruského špiona

Evropa

Ruská tajná služba před čtyřmi lety zadržela litevského špiona v okamžiku, kdy přebíral tajné dokumenty. Zadržený se podle FSB po předložení důkazů přiznal, že je důstojníkem 2. oddělení operačních služeb litevského ministerstva obrany, pod které spadá vojenská rozvědka.

Litevský špion Jevgenij Matajtis, který měl i ruské občanství, byl odsouzen na 13 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám