Hlavní obsah

Lídři zemí EU chtějí lepší opatření pro boj s terorismem

– Brusel

Summit Evropské unie vyzval k co nejrychlejšímu přijetí směrnice umožňující výměnu informací o pasažérech leteckých společností. Je to jeden z bodů čtvrtečního společného prohlášení prezidentů a premiérů zemí osmadvacítky k problematice boje s terorismem.

Foto: Yves Herman, Reuters

Předseda Evropské rady Donald Tusk

Článek

Příslušná legislativa umožňující sdílet tyto informace už existuje, narazila však v Evropském parlamentu, kde měli někteří europoslanci obavy z jejího přílišného zasahování do soukromí občanů. Nyní už dala Evropská komise najevo odhodlání rychle hledat takovou podobu kompromisu, která by umožnila legislativu schválit.

Český premiér Bohuslav Sobotka po summitu novinářům řekl, že shoda na konkrétních potřebných opatřeních existuje napříč členskými zeměmi EU. Ohledně směrnice o evidenci leteckých pasažérů podle něj slíbil spolupráci předseda europarlamentu Martin Schulz.

Lídři zemí zdůraznili potřebu "systematických a koordinovaných" kontrol občanů členských zemí unie a jejich porovnávání s databázemi využívanými v protiteroristickém boji. Unie tak reaguje na vysoký počet evropských občanů, kteří odjíždí bojovat například do Sýrie a pak se radikalizovaní vrací zpět na území EU.

Komise připraví návrh

Evropská komise by proto měla co nejrychleji připravit konkrétní návrh, jak podobné opatření provádět. Na základě jejího návrhu členské země také posoudí určité změny nynějších pravidel hraničních kontrol.

Problematikou terorismu se Evropská unie začala velmi vážně zabývat po lednových teroristických útocích v Paříži. Zajištění bezpečnosti vlastních občanů je v první řadě povinností členských zemí, unie ale dává opakovaně najevo připravenost státům tento úkol ulehčit a pomáhat jim.

"Budeme čelit tomuto nebezpečí ne s emocemi a přehnaně, ale s klidem a rozhodností," zdůraznil na tiskové konferenci šéf Evropské rady Donald Tusk.

Mezi další opatření, které prohlášení zmiňuje, patří například plné využití existujících schengenských pravidel tak, aby byly zlepšeny kontroly na vnějších hranicích EU. Bezpečnostní a právní orgány by podle prohlášení měly posílit sdílení informací a spolupráci, včetně kooperace s evropskými organizacemi jako je Europol a Eurojust. Státy EU také rychle posílí pravidla proti praní špinavých peněz a financování terorismu. Země by také měly umět nacházet a likvidovat extremistický a teroristický obsah na internetu, včetně lepší spolupráce úřadů i soukromých firem na celoevropské úrovni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám