Hlavní obsah

Lidé okolo Putina mají majetek za 4,5 miliardy dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé z okruhu ruského prezidenta Vladimira Putina mají majetky v hodnotě nejméně 4,5 miliardy dolarů. O jejich propojení svědčí uniklá metadata z neveřejné domény LLCInvest, upozornil ruský nezávislý server Meduza a investigativní platforma Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Záznamy u LLCInvest uvádí, že vlastníky jsou bankéři a oligarchové. Metadata z e-mailové komunikace z neveřejné domény LLCInvest ukazují, že mezi sebou komunikovali lidé spojení s nejméně 86 společnostmi. Mnohé mají stejné majitele, registrační místa nebo poskytovatele služeb a auditory.

Část majetků patří nebo je spravuje banka AKB Rossija. Další část patří členům bankovní rady nebo akcionářům banky, jako je milionář Jurij Kovalčuk či údajná Putinova milenka Světlana Krivonogichová. Ta vlastní jednu z jachet. U dalších dvou jachet bylo zjištěno, že se pohybovaly mezi místy, která byla spojována Putinem.

Většina firem je skrytých. Aerolinky Russair sice nabízejí své služby veřejně, koupit letenku si však u nich nešlo. Není divu, vlastní jen dvě helikoptéry, byť pro své vlastní potřeby mají další čtyři vrtulníky a dva bizjety Facon 7X. Tato letadla se pohybovala mezi Petrohradem, Krymem a černomořským Gelendžikem, kde stojí ohromný prázdný palác, jehož vlastnictví je připisováno Putinovi, což platí i pro okolní vinice. Letadla přepravovala osoby pod ochranou tajné služby FSB.

Putin popřel vlastnictví opulentního paláce

Evropa

Odhalit více je však složité, protože systém je decentralizovaný.

Tiskový mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov zmiňovaná spojení s hlavou státu odmítá. Na dotaz OCCRP odpověděl: „Prezident Ruské federace není žádným způsobem spojen s objekty a organizacemi, které jste jmenovali.“

Dosud vždy, když někdo upozornil na údajný majetek Putina, se někdo přihlásil s tím, že ve skutečnosti je jeho. K vlastnictví paláce se přihlásil Arkadij Rotenberg, s nímž Putin trénuje judo. K vinicím se zase přihlásil Gennadij Timčenko a k vile u Petrohradu Sergej Rudnov.

To přepychové místo je moje, tvrdí o údajném „Putinově paláci“ ruský miliardář

Evropa

Na LLCInvest upozornily poprvé v roce 2017 noviny Soběsednik s tím, že jej využívaly neziskovky založené Putinovými přáteli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám