Hlavní obsah

Letecké záběry z La Palmy: Uprostřed lávového pekla zůstal jeden dům netknutý

Láva vyvěrající z Vulkánu Cumbre Vieja na ostrově La Palma zničila již přes 400 budov a spálila přes 154 hektarů půdy. Z leteckých záběrů je však patrné, že jednomu domu se láva vyhnula. Na sociálních sítích dostal přezdívku „zázračný dům“, ovšem jeho majitelé stejně příliš důvodů k radosti nemají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zázračný dům zůstal nedotčený v lávovém poliVideo: Reuters

 
Článek

Láva stále postupuje ostrovem a vědci si nejsou jisti, jak dlouho erupce ještě potrvá a zda se láva dostane až k moři. Tam by chemická reakce vyvřelého magmatu a vody mohla způsobit exploze a uvolnit do ovzduší toxické plyny.

Fotografovi Alfonsovi Escalerovi se však podařilo natočit záběry, které přinesly lidem alespoň něco pozitivního. Záběry ukazují na dům, kterému se jako zázrakem proud lávy vyhnul. Patrně se tak stalo kvůli terénní nerovnosti, ovšem přesná příčina toho, proč zůstal domek ušetřen, dosud není potvrzena.

Přišli jsme o všechno! Láva na Kanárech vzala domovy stovkám lidí

Evropa

Na sociálních sítích se ale záběry staly hitem a lidé na internetu přisoudili domku přívlastek „zázračný“.

Foto: Alfonso Escalero / Ilovetheworld, ČTK/AP

Láva vyvěrající z Vulkánu Cumbre Vieja na ostrově La Palma zničila již přes 400 budov a spálila přes 154 hektarů půdy. Z leteckých záběrů je však patrné, že jednomu domu se láva vyhnula.

Stavení patří dánským manželům, osmdesátníkům Inge a Ranierovi Cocqovým, kteří však na Kanárech nebyli od doby, co vypukla pandemie koronaviru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sopečný popel a kamení pokryly dvůr do výšky 30 - 40 centimetrů.Video: Reuters

Pro média se vyjadřovat nechtějí, se španělským deníkem El Mundo ovšem promluvila jejich známá a architekta domu Ada Monnikendamová. „I když tam teď nemůžeme jet, je to pro nás úleva, že dům stále stojí,“ uvedla Monnikendamová.

Letecké záběry: Láva na ostrově La Palma se valí do moře. Ničí vše, co jí stojí v cestě

Evropa

Útěcha je to však slabá. Jak Cocqovi tak Monnikendamová mají na ostrově řadu přátel, kteří přišli o všechno. „Nechtějí (Cocqovi) mluvit s nikým, protože pořád pláčou,“ vysvětlila architektka.

Láva mezitím postupuje dál směrem k moři. Její postup je ale čím dál tím pomalejší a je možné, že se až k vodě nedostane.

Hrozí kvůli kanárské sopce megatsunami? Nepravděpodobné, tvrdí český odborník

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám