Hlavní obsah

Kurd se před úřadem OSN v Ženevě polil hořlavinou a zapálil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Před ženevským sídlem Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) se ve středu ráno pokusil upálit 31letý syrský Kurd žijící v Německu, uvedla agentura DPA. Muž utrpěl vážná zranění a byl převezen do popáleninového centra v Lausanne, uvedl mluvčí policie. Jeden ze svědků popsal, že šlo o obrovskou živou pochodeň.

Foto: Marina Depetris, Reuters

Vstup do sídla UNHCR v Ženevě, před kterým se zapálil Kurd.

Článek

Mluvčí UNHCR Andrej Mahecic uvedl, že se muž v 7:40 ráno polil před sídlem UNHCR benzínem, zapálil se a pokusil se s hořícím oblečení vejít do budovy, která už byla otevřená pro zaměstnance. Na místo rychle dorazila záchranná služba.

„Uhasili oheň a zachránili mu život,“ podotkl Mahecic. „Doufáme, že se zotaví,“ dodal.

„Viděl jsem plameny a ochranku budovy, jak přišla, a po pár minutách dorazila i policie a sanitka,“ řekl zaměstnanec z azylového centra, které se nachází naproti budově UNHCR a kde žijí i Syřané.

Turecko čelí obviněním, že použilo proti Kurdům v Sýrii bílý fosfor

Turecká invaze

Další svědek z azylového centra doplnil, že muž byl jako „obrovská lidská pochodeň“. „Pochybuju, že by to mohl přežít,“ uvedl.

Policisté mají podezření, že čin byl motivován politicky, zatím to však není potvrzeno. „Ani se nedomnívám, že s ním budeme moci brzy hovořit, takové popáleniny jsou velmi vážné,” řekl policejní mluvčí Silvain Guillaume-Gentil. Podle Mahecice muž nevznesl žádné požadavky.

Ruští vojáci dohlédnou na odsun Kurdů, dohodl Putin s Erdoganem

Turecká invaze

Jako jeden z motivů se nabízí turecká invaze v Sýrii, kam Turecko předminulý vtrhlo s cílem vytlačit od hranic kurdské milice YPG. USA své někdejší kurdské spojence, kteří měli významný podíl na porážce radikálů z Islámského státu, nechaly na holičkách a ani EU nedokázala Turecko zastavit.

Turecká innvaze má za následek další uprchlickou vlnu. Podle kurdské autonomní správy počet uprchlíků před poslední tureckou ofenzivou přesáhl 275 tisíc. Podle údajů UNHCR bylo do začátku tohoto týdne v oblasti na útěku více než 150 tisíc lidí, z toho 80 tisíc dětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám