Hlavní obsah

Krymské referendum je pro místní zpestření a návrat k nostalgii dob SSSR, tvrdí pozorovatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O referendum, v němž obyvatelé Krymu hlasují o případném připojení k Rusku, se těší velkému zájmu obyvatel. Podle jednoho z pozorovatelů, poslance hnutí Úsvit Milana Šarapatky, jej lidé berou spíš jako povyražení a upínají se ke vzpomínkám na někdejší Sovětský svaz, aniž by měli jasnou představu, kam může hlasování vyústit.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Krymské referendum

Článek

"Musím říct, že je tady absolutní klid. Není tu žádná vojenská přítomnost, žádný nátlak. Já to vnímám tak, že to berou jako takové povyražení. Chodí hlasovat poměrně masivně i s dětmi, které vhazují hlasovací lístky," vylíčil Šarapatka v telefonickém rozhovoru.

Předseda krymské volební komise Michail Malyšev podle agentury ITAR-TASS v odpoledne informoval, že během čtyř hodin referenda, tedy do 11:00 SEČ, v Sudaku odevzdalo hlas 47,1 procenta registrovaných voličů.

Ti lidé jsou hodně chudí a oni si to Rusko spojují s bývalým Sovětským svazem, kdy jim bylo podle všeho asi podstatně lépe
poslanec Milan Šarapatka (Úsvit)

Podle Šarapatkova mínění bude většina lidí zřejmě skutečně hlasovat pro Rusko, nicméně jde jen o zjištění názoru lidí. "Jaké bude nakonec politické rozhodnutí, asi ještě nikdo nemá ani moc vymyšlené," poznamenal.

"Ale mně to přijde, že to je hodně o nostalgii. Tady to není bohatý kraj. Naopak. Ti lidé jsou hodně chudí a oni si to Rusko spojují s bývalým Sovětským svazem, kdy jim bylo podle všeho asi podstatně lépe a hlavně měli pocit stability," řekl Šarapatka.

"Všichni tady hořekují, že za Sovětské svazu tu byl sovchoz a ten pěstoval tabák a víno a kdeco, a teď je tu všechno v rozvalinách. Přijde mi, že spousta lidí bez rozdílu věku si to Rusko stylizuje do toho, jak tady bylo dřív. A to mě hodně zaskočilo," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám