Hlavní obsah

Kreml se mstí USA za kritiku respektování lidských práv vlastní zprávou

– Moskva

Ruské ministerstvo zahraničí ve své první zprávě o stavu lidských práv ve světě kritizovalo USA za věznici na základně Guantánamo na Kubě a za sérii nespravedlivě odsouzených k smrti. Informovala o tom dnes agentura AP. Zpráva je považovaná za odpověď na americkou verzi, kterou Washington každoročně vydává.

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Věznice Guantánamo

Článek

"Situace ve Spojených státech je vzdálena ideálům, které Washington hlásá," citovala AP ze zprávy ruského ministerstva. Moskva v minulosti opakovaně s rozhořčením reagovala na zprávy amerického ministerstva zahraničí o stavu lidských práv světě. USA mimo jiné Rusku vytýkaly násilné útoky na aktivisty a žurnalisty, které většinou zůstávaly nepotrestány. Pod kritikou se ocitla i situace na ruském Kavkazu, kde podle USA dochází k únosům, zabíjení a mučení.

Devadesátistránková ruská zpráva kritizuje státy Evropské unie, Kanadu nebo Gruzii. Největší část, asi dvacetistránková, se však věnuje přešlapům ve Spojených státech. Dokument nezahrnuje státy Asie, Afriky nebo Blízkého východu. Na pěti stránkách ale vytýká Severoatlantické alianci její nedávnou libyjskou operaci.

Moskva vyčítá Washingtonu především jeho "známou" věznici v Guantánamu, kde jsou držení podezřelí z terorismu, a kritizuje prezidenta Baracka Obamu za "legalizaci neomezené a mimosoudní vazby a za návrat k válečnému soudnictví".

Rusko také obvinilo USA z toho, že v rámci boje proti terorismu slídí v soukromých životech svých obyvatel a že porušuje práva muslimských Američanů. Připomíná také omyly, kterých se dopustily americké soudy.

"Justiční omyly týkající se trestů smrti jsou Achillovou patou americké justice," tvrdí ruská zpráva. Dodává, že asi 130 lidí takto odsouzených za uplynulých 30 let bylo později zbaveno obvinění, někteří z nich se očistění dočkali až po popravě.

Ruské ministerstvo zahraničí ve zprávě také podle AP oplatilo mezinárodní kritiku za prosincové parlamentní volby, o kterých nezávislí provozovatelé prohlásili, že je provázely machinace. Moskva nyní kritizuje USA za to, že brání nezávislým kandidátům účastnit se voleb. Také se jí nelíbí praxe, kdy guvernéři mohou jmenovat senátory v době, kdy Senát nezasedá. Odkazuje to na případ někdejšího guvernéra státu Illinois Roda Blagojeviche, který se podle obžaloby pokusil prodat senátorské místo uvolněné Obamou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám