Hlavní obsah

Kreml připravuje setkání Putina s Kim Čong-unem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko připravuje setkání šéfa Kremlu Vladimira Putina se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Informaci potvrdil mluvčí prezidenta Dmitrij Peskov. Zatím není upřesněno místo setkání, přesné datum ani program.

Foto: Kham, Reuters

Kim Čong-un

Článek

O schůzce obou politiků se spekulovalo delší dobu. Jihokorejská média v této souvislosti uvedla, že jednání by se mohlo uskutečnit v nadcházejícím týdnu. Putin má 24. dubna odcestovat na ruský Dálný východ.

Šance, že by se summit mohl uskutečnit v této době, jsou poměrně vysoké, píší jihokorejská média s odvoláním na nejmenované zdroje. Putin má v plánu se zúčastnit mezinárodního fóra v Pekingu 26. a 27. dubna.

Rusko již pozvalo Kim Čong-una k návštěvě loni v květnu. V té době ministr zahraničí Sergej Lavrov tlumočil pozvání v severokorejské metropoli Pchjongjangu. Od té doby se spekuluje o termínu schůzky.

Na konci února se ve Vietnamu uskutečnil summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a Kim Čong-una. Jednání skončila předčasně bez dosažení jakéhokoliv úspěchu. Spekuluje se o tom, že by se mohla v dohledné době uspořádat další schůzka.

Moskva není zastáncem sankcí a tvrdí, že v praxi nefungují. Jednání mezi Donaldem Trumpem a Kim Čong-unem skončila neúspěchem, protože ani jedna země nebyla ochotna ke kompromisu.

Reklama

Výběr článků

Načítám