Hlavní obsah

Krajní pravice přinutila muslimy v Southamptonu zrušit oslavy konce ramadánu

Southampton

Zvýšené napětí ve společnosti pro brexitu a plánované demonstrace krajní pravice donutily muslimské pořadatele zrušit oslavy konce postního měsíce ramadánu v Southamptonu na jihu Anglie. Shromáždění příležitosti Íd al-fitr se přitom měly v pondělí a úterý zúčastnit až dva tisíce lidí.

Foto: Jitendra Prakash, Reuters

Muslimové při modlitbě. Ilustrační foto

Článek

„Vzali jsme v potaz politickou situaci a neklid v Británii po (rozhodnutí o) vystoupení z EU, zvýšenou aktivitu rasistů a také to, že se do Southamptonu chystá Pie and Mash,“ cituje deník The Daily Mail z vysvětlení pořadatelů oslav konce ramadánu.

Pie and Mash Squad je britská protiislámská skupina, která sama sebe charakterizuje, jako „ty, kdo milují Británii takovou, jaká bývala”. Pie and Mash Squad hodlá do ulic města vyrazit s krajně pravicovou South Coast Resistance.

„Přidejte se k nám a oslavte s námi brexit a konec masové migrace. Žádní další uprchlíci,“ napsali pořadatelé průvodu na sociálních sítích.

Spolu s odpůrci islámu se ale v pondělí a úterý chystají do ulic Southamptonu  i skupiny Refugees Welcome a Antifa. Policie se proto připravuje na možné pouliční nepokoje.

Počet útoků z nenávisti vzrostl o 57 procent 

Od vyhlášení výsledků referenda o vystoupení Spojeného království z Evropské unie vzrostl v Británii počet útoků z nenávisti o 57 procent, upozornil The Daily Mail. [celá zpráva]

K jednomu z posledních útoků došlo Kensingtonské galerii v Londýně. Devětašedesátiletá žena tam napadla čtyřiadvacetiletou umělkyni z Jordánska za to, že vystavila exponát, jehož součástí je burka.

„Ta dáma přišla z ulice a začala křičet ´Vrať se do Saúdské Arábie. Nepatříš sem, nepatříš do Anglie,´“ popsala Jasmína Sabrihová incident listu The Evening Standard. Než agresivní seniorku zpacifikovala ostraha, stihla exponát poničit.

Reklama

Související články

Začal ramadán, muslimský měsíc půstu

Pro 1,6 miliardy lidí začal v pondělí postní měsíc ramadán. Po čtyři týdny se muslimové budou od rozbřesku do soumraku postit a jíst mohou pouze po setmění....

Výběr článků

Načítám