Hlavní obsah

Už žádnou polskou havěť. V Británii se po referendu množí útoky na cizince

Londýn
Aktualizováno

Ve Spojeném království se po čtvrtečním referendu o vystoupení z Evropské unie množí agresivní výpady vůči přistěhovalcům z Polska. Úřady od čtvrtečního hlasování o brexitu zaznamenaly více než stovku případů vyhrožování a zastrašování. Policie to vyšetřuje jako zločiny z nenávisti. Zatím nejsou informace, že by se podobné incidenty týkaly i českých občanů.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z cedulek, které Polákům házeli do schránek

Článek

„Opusťme EU, už žádnou polskou havěť,“ hlásalo graffiti, které se v neděli objevilo na zdi polského kulturního střediska v Londýně. Cedulky v laminátu se stejným sdělením dostali někteří polští přistěhovalci přímo do poštovních schránek. Jinde je zase rozdávali před školami.

„Udělala jsem si z Británie domov, cítila jsem se tu v bezpečí a uznávaná. Jako mnoho dalších Poláků jsem měla strach, že referendum o EU povede ke zvýšené diskriminaci, netoleranci a rasismu. Nenapadlo mě ale, že to bude tak rychlé a agresivní,“ svěřila se deníku The Independent Agata Brzezniaková, která v Británii žije od sedmnácti let a nyní si na ostrovech dokončuje titul PhD.

Škleb zlé ženy

Jen několik hodin po referendu prý k Brzezniakové přišla cizí žena a zeptala se, jestli je z Polska. Když odpověděla, že ano, žena jí řekla, že by se měla bát a pokud chce zůstat „v její zemi“, bude si muset opatřit vízum.

„Z toho zlomyslného šklebu a toho, jak se na mě podívala, jsem se rozplakala,“ řekla Agata Brzezniaková

Informace o útocích na přistěhovalce se dostávají na veřejnost především prostřednictvím internetu. Kdosi na něj například nahrál záznam hádky, která končí křikem: „Vrať se do své země.“

Uživatelka Twitteru Kirsty Allanová zase popsala, jak v Británii fyzicky napadli Itala jen proto, že se někoho zeptal, jak hlasoval v referendu. „Byl knokautován lahví, přišel o zub a má stehy. Bojím se,“ napsala Allanová na Twitteru.

nNa Facebooku už také vznikla skupina s názvem Znepokojující znamení, kam lidé umisťují informace o rasistických a xenofobních útocích.

Na množící se útoky už reagovala polská ambasáda. „Jsme hluboce šokováni a znepokojeni nedávnými událostmi, které byly namířeny na polskou komunitu a další obyvatele Spojeného království původem z jiné země,“ stojí v písemném prohlášení polského velvyslanectví v Londýně.

O Češích informace nejsou

České ministerstvo zahraničí o podobných incidentech vůči Čechům neví. „Co se týká českých občanů, tak v tuto chvíli nemáme informace, že by se něco podobného stalo někomu z českých občanů ve Velké Británii. Situaci budeme nadále sledovat,“ řekla Novinkám Irena Valentová z tiskového oddělení ministerstva.

Reklama

Výběr článků

Načítám