Hlavní obsah

Kosovský prezident vzdal boj za vznik samostatné armády. Prozatím

Pristina

Kosovský prezident Hashim Thaçi v úterý oznámil, že už nebude dál prosazovat návrh zákona na přeměnu Kosovských bezpečnostních sil (KSF) na pravidelnou armádu. Návrh přitom před měsícem sám předložil parlamentu. Úterní rozhodnutí zdůvodnil tím, že chce, aby pravidelná armáda měla širší podporu poslanců, informoval zpravodajský web Balkan Insight.

Článek

"Když se o to snažím sám, nestačí to. Prosím všechny strany, aby se zapojily. Znovuzahájení našich snah bude produktivní, upřímné a vůči všem komunitám transparentní," řekl Thaçi.

Proti návrhu na vytvoření pravidelné armády se postavili kosovští Srbové, Spojené státy a NATO. Prezident ale řekl, že je stále čas na to, aby vytvoření pravidelné kosovské armády získalo podporu zástupců kosovských Srbů v parlamentu. Thaçi rovněž požádal mezinárodní komunitu, aby se zapojila do debaty.

Kosovské bezpečnostní síly mají omezenou kompetenci. Bezpečnost je jinak nadále v rukou kosovské mírové mise NATO, v níž působí 5000 vojáků z celkem 30 členských a partnerských zemí.

Ústavní změny, které jsou zapotřebí k přeměně KSF na pravidelnou armádu, musí v parlamentu odsouhlasit dvojí většina. To znamená, že je musí schválit dvě třetiny ze sta kosovskoalbánských poslanců a dvě třetiny z etnicky nealbánských poslanců.

Kosovští Srbové mají deset z 20 poslaneckých křesel, která jsou rezervována pro menšiny, což znamená, že v rozhodování mají zásadní roli.

Možná i bez změny ústavy

Vzhledem k tomu, že kosovskosrbští poslanci jsou zarputilými odpůrci plánu na vytvoření pravidelné kosovské armády, Thaçi zmínil také možnost rozšíření kompetencí KSF bez prosazování ústavních změn.

Generální tajemník NATO i ambasáda Spojených států v Kosovu Thaçiho před předložením návrhu bez podpory menšin varovali. Thaçi naopak trval na tom, že návrh není namířen proti Srbům.

"Nebudujeme armádu proti kosovským Srbům či proti Srbsku. Budeme dělat vše pro to, abychom získali pro transformaci KSF podporu (...) Nikdo ale nemůže kosovskou armádu vetovat. Je to nezvratný proces," řekl.

Reklama

Související články

Srbský premiér tvrdě kritizuje Kosovo i EU

Srbský premiér Aleksandar Vučić obvinil v pátek Kosovo ze zmaření rozhovorů zprostředkovaných Evropskou unií. Podle Vučiče mají kosovští vůdci, president...

Výběr článků

Načítám