Hlavní obsah

Korupce v Evropské unii je závratná, ČR nevyjímaje

Novinky, rei
Brusel

Míra korupce v zemích Evropské unie je „závratná“, každoročně připraví její ekonomiky o zhruba 120 miliard eur. Týká se to i České republiky s jejími potížemi při zadávání veřejných zakázek a zneužívání veřejných peněz. Ve své zprávě to v pondělí uvedla Evropská komise.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Rozsah problému bere dech,“ komentovala eurokomisařka pro vnitřní záležitosti EU Cecilia Malmströmová ve švédském tisku.

V některých členských zemích mizí podvodně peníze z eurofondů při jejich obstarávání, v dalších je největším problémem korupce v oblasti financování politických stran, v jiných korupce místních úřadů. Jsou také země, v nichž musí pacienti uplácet, aby se jim dostalo adekvátní lékařské péče.

Zpráva vychází ze dvou rozsáhlých průzkumů veřejného mínění, které ukázaly, že tři čtvrtiny občanů EU považují korupci ve své zemi za hojně rozšířenou.

Boj s korupcí je podle komise především záležitostí jednotlivých zemí, ačkoliv EU má také vlastní protikorupční úřad Olaf. Ten ale pracuje s omezenými zdroji, jeho rozpočet v roce 2011 činil „jen“ 23,5 miliónu eur, upozornil server BBC.

ČR má problém s rozkrádáním zakázek

V České republice je zejména problém se zneužíváním veřejných peněz a zadáváním zakázek. Zpráva poukazuje na průzkum Eurobarometr, podle něhož považuje korupci v ČR za rozšířenou 95 procent jejích občanů.

Komise poukazuje na nutnost chystaného zákona o státní službě. Ten ale sám o sobě nestačí, je třeba více zprůhlednit majetkové struktury firem, které se ucházejí o veřejné zakázky. Rovněž by měl být zaveden lepší mechanismus kontroly při čerpání evropských peněz, přičemž je potřeba podporovat nezávislost vyšetřovatelů.

Politické strany a hnutí by podle komise měly každoročně předkládat finanční zprávy.

Audit současné situace kolem čerpání peněz z fondů Evropské unie se chystá připravit nová ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO). Předložit ho chce na pondělním zasedání vlády, uvedla ČTK. Materiál má být podkladem pro zlepšení čerpání peněz v příštím období.

Anketa

Považujete korupci za jev, který je v ČR hodně rozšířený?
Ano
97,4 %
Ne
2,6 %
Celkem hlasovalo 8104 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám