Hlavní obsah

Kopali do lavic a zpovědnice a vzývali Alláha. Padesátka islamistů řádila v kostele ve Vídni

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Poničené lavice a zpovědnici za sebou v pátek zanechala zhruba padesátka lidí, kteří vnikli do kostela svatého Antonína ve Vídni. Vandalové měli při činu pokřikovat také „Alláhu akbar” (Bůh je velký), uvedl server Kurier.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Rozzuřený dav stihl kostel opustit ještě před příjezdem policie. Celý incident ale měla zaznamenat kamera. Na nahrávkách jsou podle policejní zprávy, kterou Kurier cituje, vidět „mladí lidé jižanského vzezření“.

Do vyšetřování se již pustil rakouský Úřad pro ochranu ústavy. Policisté z vandalismu podezřívají skupinu tureckých mladíků. Ti si domluvili shromáždění na Reumannplatzu přibližně dvě hodiny před tím, než byl kostel poničen. Už při srazu mělo docházet mezi jednotlivci, kteří pokřikovali islamistická hesla a házeli petardy, k potyčkám.

Francouzskému učiteli uříznul hlavu za to, že dětem ukázal karikaturu Mohameda

Evropa

Policisté díky tomu znají totožnost deseti členů skupiny. Vyšetřovatelé navíc mladým Turkům připisují za poslední měsíce několik případů „ideologicky motivovaného“ ublížení na zdraví ve vídeňské čtvrti Favoriten.

„Křesťanskou komunitu budeme v Rakousku chránit ze všech sil. Okamžitě jsem pověřil policejního ředitele, aby zvýšil povědomí o skupině mezi policejními stanicemi i veřejností, a to především v okolí oblasti pátečního incidentu,“ uvedl rakouský ministr vnitra Karl Nehammer.

Primář s radikálními názory nepodal německé úřednici ruku, nezíská občanství

Zahraniční

„Musíme bojovat proti všem formám extremismu a islamismu už v zárodku, abychom zabránili daleko horším činům,“ řekla ministryně pro integraci Susanne Raabová. K činu se na Twitteru vyjádřil i kancléř Sebastian Kurz. Napsal, že Rakousko bude pokračovat v boji proti „politickému islámu a nebude projevovat falešnou toleranci“.

Reklama

Výběr článků

Načítám