Hlavní obsah

Konflikt v Náhorním Karabachu má už přes pět tisíc obětí, uvedl Putin

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek řekl, že boje mezi arménskými a ázerbájdžánskými silami o Náhorní Karabach, které propukly 27. září, si vyžádaly na 5000 obětí. Číslo je mnohem vyšší, než kolik padlých udávají obě strany. Putin dodal, že během dne několikrát mluvil s oběma aktéry konfliktu, ale že ani jednomu nestraní. Zdůraznil však, že nesouhlasí s postojem Turecka, které podporuje Ázerbájdžán, uvedla stanice BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové video z dronu zachycuje útok na arménské pozice v Náhorním KarabachuVideo: Reuters

 
Článek

„Je tu hodně obětí na obou stranách, přes dva tisíce na každé,“ řekl Putin a dodal, že číslo je „blízké pěti tisícům“. Doposud se udávalo ani ne tisíc obětí konfliktu.

Vláda neuznané separatistické Republiky Arcach na území Náhorního Karabachu uvedla, že v bojích padlo 874 jejích vojáků a zabito bylo 37 civilistů. Ázerbájdžán sdělil, že si boje vyžádaly životy 561 civilistů, ale počty padlých vojáků nezveřejnil.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ázerbájdžánské dělo pálí na pozice separatistů

Putin řekl, že neustále komunikuje s arménským premiérem Nikolem Pašinjanem a ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem: „Po telefonu s nimi mluvím několikrát denně.“

Turci nám sestřelili bitevní letadlo, tvrdí Arménie

Evropa

Putin uvedl, že nesouhlasí s postojem Turecka, které v konfliktu podporuje Ázerbájdžán, ale dodal, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan „může vypadat tvrdě, ale je to flexibilní politik a pro Rusko spolehlivý partner“.

Česko zrušilo embargo na vývoz zbraní do Turecka, které podporuje Ázerbájdžán v Náhorním Karabachu

Ekonomika

Turecko varovalo, že v případě potřeby vyšle na pomoc Ázerbájdžánu vojáky. Arménie uvedla, že se tak už stalo, ale Ázerbájdžán a Turecko to popřely. Naopak Arménie popřela tvrzení Baku, že opakovaně vypálila na ázerbájdžánské území balistické rakety.

Na ázerbájdžánskou Gjandžu dopadly balistické rakety, 13 mrtvých

Evropa

Ruský prezident po zveřejnění počtu obětí vyzval Spojené státy, aby pomáhaly při dosažení míru v oblasti. Očekává se, že se v pátek uskuteční setkání ministrů zahraničí obou válčících zemí s šéfem americké diplomacie Mikem Pompeem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám