Hlavní obsah

Na ázerbájdžánskou Gjandžu dopadly balistické rakety, 13 mrtvých

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baku/Jerevan

Boje mezi arménskými a ázerbájdžánskými silami o Náhorní Karabach, ovládaný arménskými separatisty, pokračují. Domluvené příměří se nepodařilo nastolit a obě strany se obviňují z jeho porušování. Baku tvrdí, že si arménský útok balistickými raketami scud vyžádal další oběti v řadách civilního obyvatelstva.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Ázerbájdžánští záchranáři na místě zasažených domů v Gajndže

Článek

Ázerbájdžán v sobotu podle televize Al-Džazíra uvedl, že při nočním arménském ostřelování města Gjandža raketami scud vypálenými z území Arménie a ne náhorního Karabachu zahynulo 13 civilistů včetně dvou malých dětí a čtyřicet dalších bylo zraněno.

Místní úřady uvedly že v druhém největším ázerbájdžánském městě zasáhly střely dvě místa vzdálené od sebe pět kilometrů a zasáhly 20 obytných domů. Podle fotografa Reuters jsou některé budovy téměř srovnané se zemí. Město už zasáhly rakety před šesti dny.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Pátrací týmy v troskách zasažených budov v Gjandže

Arménské ministerstvo obrany tvrzení popřelo, a naopak si stěžovalo, že v pátek večer byly opět ostřelovány obývané obce v Náhorním Karabachu včetně metropole Stěpanakertu. Útoky si vyžádaly zraněné z řad civilistů.

SPECIÁL: Karabach – Bitva o Černou zahradu

Speciály

Arménské ministerstvo obrany dodalo, že arménské jednotky i jednotky separatistů z mezinárodně neuznané Republiky Arcach v Náhorním Karabachu „jsou připraveny dodržovat podmínky uvedené v dohodě o humanitárním příměří podepsané v Moskvě 10. října a provádět dohodnutá opatření pro monitorování tohoto příměří“.

Foto: Stringer, Reuters

Obyvatel Stěpanakertu odstraňuje trosky.

Nynější boje jsou nejprudší od 90. let minulého století. Arménsko-ázerbájdžánský spor o Náhorní Karabach - enklávu v jihozápadním Ázerbájdžánu s převážně arménským obyvatelstvem - trvá desítky let. Ozbrojený konflikt vypukl v roce 1988 ještě za éry Sovětského svazu. Náhorní Karabach se s podporou Arménie odtrhl od Ázerbájdžánu v krvavé válce, která si podle odhadů vyžádala na 35 000 mrtvých a více než milion uprchlíků. V současné době se Náhorní Karabach a přilehlý Lačinský koridor i další oblasti nacházejí pod vojenskou kontrolou Arménie. Ázerbájdžán považuje toto území za okupované.

Reklama

Výběr článků

Načítám