Hlavní obsah

Koněvova socha by mohla být na ruské ambasádě v Praze, řekl Lavrov maršálově dceři

– Moskva

Problém s přemístěním památníku sovětského maršála Ivana Koněva v Praze dosud zůstává nevyřešen. Posuzuje se varianta umístění památníku na území ruského velvyslanectví v Česku. Prohlásil to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v odpovědi na otázku položenou Koněvovou dcerou, uvedla ruská státní agentura TASS.

Foto: David W Cerny, Reuters

Socha maršála Koněva v Bubenči

Článek

Na osud památníku se maršálova dcera Natalja zeptala během Lavrovova setkání s představiteli národnostních a kulturních sdružení.

„Pokud jde o zesnulého maršála Koněva, tak problém s jeho památníkem dosud není vyřešen. Nyní je kdesi ve skladu, ale je udržován v důstojném stavu,” odpověděl Lavrov. „Samozřejmě je nezbytné pochopit, co bude dál, protože čeští kolegové nám ještě před touto krizí, kterou vytvořili ve vztazích vůči nám kvůli událostem z roku 2014, říkali, že památník chtějí umístit do Muzea paměti 20. století. Ale toto muzeum ještě ani nezačali vytvářet,” dodal.

Ministr poté podle TASS poznamenal, že se posuzuje varianta umístění památníku na území ruského diplomatického zastoupení. „Ministerstvo obrany Ruska v jedné etapě navrhovalo své možnosti, ale nevylučujeme variantu přenesení památníku na území ruského velvyslanectví, to je důstojné místo v Praze,” řekl Lavrov a ujistil maršálovu dceru, že tuto „poněkud protahující se” otázku s ní budou diplomaté řešit.

Koněvova ulice v Praze se přejmenovávat nebude, radnice instalovala vysvětlující tabulku

Domácí

Sochu vojevůdce, který se podílel na osvobození Prahy, nechalo loni v dubnu vedení Prahy 6 odstranit z náměstí Interbrigády v Bubenči. Proti byla ruská ambasáda, komunisté nebo různé proruské spolky a aktivisté. TASS v této souvislosti připomněl i negativní reakci prezidenta Miloše Zemana. Ruská kriminální ústředna zahájila formální vyšetřování podle paragrafu o veřejném hanobení válečných symbolů.

Maršál Ivan Stěpanovič Koněv (1897-1973) se na konci druhé světové války podílel na osvobození Prahy, části Polska, Slezska a Saska. Vedl také krvavé potlačení povstání v Maďarsku v roce 1956 a působil v Berlíně v době výstavby berlínské zdi.

Lavrovova slova o krizi v česko-ruských vztazích kvůli událostem z roku 2014 se nejspíše týkají výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích, ze kterých česká strana podezírá ruskou armádní rozvědku GRU, jak oznámil letos v dubnu premiér Andrej Babiš (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám