Hlavní obsah

Klimatické expresy míři na summit do Kodaně

Brusel

Z Bruselu v sobotu vyjel speciálně vypravený vlak se 450 představiteli OSN a EU, aktivisty a novináři na konferenci OSN o klimatických změnách v Kodani. Vlak se zeleným pruhem symbolizuje úsilí o smluvní snížení škodlivých emisí, uvedla agentura AP.

Článek

Během asi čtrnáctihodinové cesty přes Německo se vlak zastaví v Kolíně nad Rýnem a v Hamburku. Podobné vlaky jsou podle AP vypravovány do Kodaně i z dalších evropských metropolí. Jedna zelená vlaková souprava se prý také blíží do Dánska z Japonska napříč Čínou a Ruskem.

Pořadatelé těchto zvláštních vlaků vyzvali účastníky klimatického summitu k prosazování forem ekonomik, energií a veřejné dopravy, které snižují emise skleníkových plynů. "Kdokoli si myslí, že to není možné, se mýlí," řekl ředitel programu pro životní prostředí OSN Achim Steiner. S dalšími lidmi v "klimatickém expresu" poukázal na to, že železnice je mnohem šetrnější k životnímu prostředí než automobilová a letecká doprava.

Většina lidí použije neekologická letadla

Vypravené vlaky však nejsou ničím jiným než symboly, protože většina z 15 000 lidí očekávaných od pondělí na dvoutýdenním setkání v Kodani se do Dánska z různých koutů světa dopraví letadly, poznamenala AP. Letouny přitom podle ochránců životního prostředí zatěžují ovzduší téměř čtyřikrát více než vlaky.

Kodaňský summit má vypracovat dohodu 192 členských zemí OSN o výrazném snížení emisí skleníkových plynů, které podle odborníků způsobují oteplování planety a s tím spojené jevy jako ubývání pevniny v důsledku zvyšování hladiny moří. Doprava se na těchto emisích ve světě údajně podílí asi 27 procenty.

Neoficiální hymnou summitu se podle stanice BBC stala z rozhodnutí OSN píseň Boba Dylana A Hard Rain's A Gonna Fall. Píseň byla poprvé uvedena v roce 1962 během studené války a pro generaci šedesátých let se stala vyjádřením obav z možného atomového konfliktu. Nyní má symbolizovat strach současných generací před klimatickými změnami a ekologickou katastrofou. Český zpěvák, mandolinista a skladatel Robert Křesťan pojmenoval českou verzi Dylanovy skladby Čím dál tíž se dejchá.

Reklama

Výběr článků

Načítám