Hlavní obsah

Klaus: Vstup Turecka by mohl zatřást ustálenými strukturami v EU

Novinky, Miroslav Benč (Ankara)
Ankara

Prezident Václav Klaus v úterý zahájil v Ankaře státní návštěvu Turecka. Tato země má velkou ambici stát se členem Evropské unie, vstupní rozhovory začaly v roce 2005. Klaus přistoupení Turecka podporuje, což zopakoval i v úterý po setkání se svým tureckým protějškem Abdullahem Gülem. Ovšem vztahy mezi EU a Tureckem v poslední době značně ochladly.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

„Problémy EU, respektive eurozóny, nemohou být pro mne v žádném případě důvodem k zeslabení podpory vstupu Turecka do EU, právě naopak. Jsem si jist, že Evropa potřebuje změnu, potřebuje probudit, potřebuje, aby s ní někdo zatřásl. A myslím, že vstup tak velké a dynamické země, jako je Turecko, by mohl jisté zatřesení těm ustáleným strukturám vyvolat,“ uvedl po jednání s tureckou delegací Klaus.

„Česká republika je zřetelným a jasným podporovatelem vstupu Turecké republiky do Evropské unie,“ řekl Klaus s tím, že Turecko požádalo o přidružené členství už v roce 1959. „Musím konstatovat, že Turci jsou velmi trpěliví, já bych tak trpělivý nebyl,“ dodal český prezident a připomněl, že Česku trvala přístupová jednání osm let a to se zdálo hodně.

Turecký prezident nevidí problémy v ekonomické spolupráci s EU, ale spíše v politické oblasti. „Přístupová jednání jsou technickou záležitostí, ale setkáváme se s problémy v politické oblasti. Situace je opravdu lítostivá, členství Turecka v EU je naším strategickým cílem. Turecko je připraveno a dělá vše pro to, aby přístupová jednání dokončilo. Bohužel tento strategický cíl je přehlížen vnitropolitickými rivalitami a zároveň tomu zabraňuje přístup jednoho člena EU,“ netajil Gül rozhořčení. Měl přitom na mysli přístup Kypru, se kterým Turecko dosud nenalezlo řešení v otázce rozdělení kyperského ostrova.

S podnikateli letěl další speciál

Jak je už zvykem, do vzdálenějších zemí s sebou bere prezident české podnikatele, kteří mají o daný region zájem. O Turecko byl ovšem zájem takový, že s podnikatelskou misí muselo letět další letadlo. Armáda tak musela vypravit dva speciály. Podnikatelů odletělo přes šedesát.

„Jede se mnou zatím v historii České republiky největší podnikatelská delegace. Prvně letíme dvěma, ne jedním letadlem na státní návštěvu. To jasně ukazuje náš zájem,“ řekl Klaus. Odpoledne oba prezidenti zahájili Česko-turecké podnikatelské fórum.

Reklama

Výběr článků

Načítám