Hlavní obsah

Klaus chce rozbít EU, píše Die Welt

Berlín
Aktualizováno

Německý list Die Welt otiskl ve středu článek "Václav Klaus chce rozbít Evropskou unii", ve kterém se zabývá budoucími plány českého prezidenta, až mu za rok vyprší mandát. Odvolává se v něm na vyjádření Klausova blízkého spolupracovníka Jiřího Payna. O Klausově aktivitě namířené proti Evropské unii hovořil Payne i v rozhovoru pro středeční Právo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Podle Payna, jak píše Die Welt, se český prezident sice nikdy veřejně nevyslovil pro odchod Česka z EU, vnitřně je to ale podle prezidentova poradce pro Klause "příliš malý cíl".

"Myslím, že chce Evropskou unii rozbít," cituje Die Welt Payna, který svá slova podle deníku bere naprosto vážně.

"V každém státě EU existují skupiny evropských skeptiků. Ty v současné krizi přerůstají v proud. Klaus bude cestovat po Evropě a starat se o to, aby tento proud ještě sílil," uvedl podle Die Welt Payne.

Turecko jako trojský kůň

Die Welt také hledal další důkazy pro Paynova slova. List za ně považuje Klausovu podporu vstupu Turecka do EU. "Mezitím Klaus zasahuje jinak. Přimlouvá se například za to, aby bylo konečně do EU přijato Turecko. Ne však proto, aby udělal něco dobrého pro Turecko. Ne, Klaus chce jednoduše zvětšit problémy, které unie už nyní má," píše list.

Klaus nedávno při návštěvě Turecka uvedl, že vstup této země by mohl zatřást ustálenými strukturami EU. [celá zpráva]

Zmiňuje i skutečnost, že Česká republika spolu s Velkou Británií nepodepsala pakt rozpočtové stability, což deník považuje za snahu podkopat úsilí Německa a Francie o stabilizaci Evropy. [celá zpráva]

Die Welt zmiňuje i nedávnou kontroverzi mezi prezidentem a pražskou odbočkou Nadace Konrada Adenauera ohledně odvolání účasti Klausova bývalého poradce a rovněž euroskeptika Petra Macha na konferenci sponzorované německou nadací. [celá zpráva]

Podle listu Klaus vidí EU jako hrobaře českého národního státu a jeho suverenity. A v tom prý ale není sám. Stojí za ním ODS. Spekuluje i o variantě založení nějaké strany zaměřené proti EU.

O budoucnosti Klause list říká jasně: "Měla by být především jedna: antievropská."

"Projekt EU byl od počátku špatně vymyšlen," řekl Payne v rozhovoru pro středeční Právo. Prezidentův poradce poznamenal, že čím dříve bude tento "nepovedený integrační projekt" ukončen, tím lépe pro evropskou ekonomiku. "V Evropě však není svoboda slova a je třeba vyhlásit za ni a skutečnou demokracii boj. A myslím si, že v této věci by Václav Klaus mohl sehrát podstatnou roli," řekl Payne v rozhovoru pro Právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám