Hlavní obsah

Kdo bude žít v Maďarsku, to si rozhodneme sami, tvrdí Orbán

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Maďarský premiér Viktor Orbán po páteční schůzce se slovenským kolegou Robertem Ficem obhajoval chystanou změnu maďarské ústavy, podle které nikdo nebude moci Budapešti přikázat kvóty na uprchlíky. Fico, jehož země nyní předsedá Evropské unii, řekl, že povinné kvóty se stávají mrtvými.

Foto: MTI

Slovenský premiér Robert Fico (vpravo) přivítal svého maďarského kolegu Viktora Orbána v Bratislavě

Článek

"K vyřešení té otázky, s kým máme společné žít, může rozhodnout jedině maďarský parlament. Ústavu chceme doplnit tak, že Maďarsku nikdo nemůže přikázat nějaké kvóty," řekl Orbán. Dodal, že změna ústavy bude v souladu s evropským právem.

S návrhem na změnu ústavu přišel Orbán po víkendovém referendu v Maďarsku, ve kterém kvóty odmítlo přes 98 procent hlasujících. Plebiscit ale byl neplatný, protože se ho nezúčastnila alespoň polovina voličů.

Maďarský premiér je přesvědčen, že by systém povinných kvót měl být stažen  z programu. „Systém kvót, který nemá horní hranici a který je povinný, může v případě velkého stěhování národů zničit výsledky, kterých jsme dosáhli. Nechceme teroristické útoky, chceme bezpečnost pro naše občany,“ uvedl Orbán.

Podle slovenského premiéra kvóty na migranty nejsou v Unii už aktuální. „Povinné kvóty se stávají mrtvým politickým tématem,“ řekl.  Fico současně oznámil, že slovenské předsednictví chce vypracovat kompromisní návrhy na úpravu pravidel unijní azylové politiky.

Oba premiéři se shodli, že důležitá je ochrana vnější hranice schengenského prostoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám