Hlavní obsah

Katalánci nezávazně hlasují o osamostatnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona/Madrid
Aktualizováno

V Katalánsku se v neděli koná neoficiální a nezávazné hlasování o nezávislosti této španělské provincie. Probíhá i přesto, že ústavní soud v Madridu hlasování pozastavil s odůvodněním, že teprve zhodnotí, zda je legální.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Referendum o nezávislosti KatalánskaVideo: Reuters

 
Článek

Konzervativní ústřední vláda v Madridu se snahy Katalánců o plebiscit snaží všemi způsoby mařit. Podle ní je jakékoli zpochybňování španělské celistvosti neústavní. Premiér Mariano Rajoy v sobotu prohlásil, že nikdo nezničí jednotu Španělska, dokud bude on u moci.

Soud referendum odmítl s tím, že část obyvatel země nemůže rozhodovat o osudu celého Španělska a místní vládě referendum pořádat zakázal. Proto je organizují nezávislé organizace, přestože se hlasuje i ve školách.

Referendum? Spíše průzkum veřejného mínění

Referendum je tedy jen formou průzkumu veřejného mínění, při kterém zájemci ale vhazují od 9:00 do nejméně 20:00 SEČ své hlasy do uren umístěných ve školách jako při skutečných volbách. Ve volebních komisích je více než 40 000 dobrovolníků.

Lidé obpovídají na otázku: "Chcete, aby se Katalánsko stalo státem? V případě kladné odpovědi, mohou zaškrtnout i souhlas či nesouhlas s druhou otázkou: "Chcete, aby tento stát byl nezávislý?". V případě záporné odpovědi na první otázku, už přitom nelze odpovědět na druhou.

Předseda regionální vlády v Katalánsku Artur Mas v sobotu vyzval své spoluobčany v provincii k široké účasti a upozornil, že jakýkoli zákrok proti „konzultaci” by byl útokem na demokracii.

Madrid ale naznačil, že žádné silové protiopatření nechystá. Chce nicméně sbírat důkazy o tom, že akci organizuje regionální vláda, aby ji mohl pohnat k soudu pro „občanskou neposlušnost”, upozornila televize France 24.

Účast v hlasování ale bude měřítkem pro katalánské zastánce nezávislosti, nakolik má jejich politika podporu.  Ze 7,5 miliónu Katalánců jich může hlasovat 5,4 miliónu, kteří jsou starší 16 let. Podle agentury AFP by se podle nejoptimističtějších odhadů měly hlasování zúčastnit nanejvýš dva milióny osob.

Klasické průzkumy ukazují, že většina Katalánců je pro referendum, ale že jsou velmi rozděleni ohledně toho, zda chtít samostatnost, nebo jen větší autonomii.

Reklama

Výběr článků

Načítám