Hlavní obsah

Karadžić si stěžoval na soudce a dostane nového

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG

Proces s někdejším předákem bosenských Srbů Radovanem Karadžičem u mezinárodního tribunálu v Haagu už nepovede Nizozemec Alphons Orie. Případu se zhostí třetí soudní komora, oznámil ve čtvrtek předseda tribunálu Fausto Pocar. Stalo se tak na základě Karadžičovy žádosti.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Radovan Karadžić u soudu v Haagu

Článek

Karadžić v úterý tribunál o výměnu soudce písemně požádal. Tvrdil, že Orie je zaujatý a nezajistí mu spravedlivý proces. Poukázal mimo jiné na podle něj nepřiměřeně přísný trest, který Orie udělil někdejšímu členovi nejužšího vedení bosenských Srbů Momčilovi Krajišnikovi. Toho tribunál v září 2006 odsoudil k 27 letům vězení.

Předseda tribunálu Pocar se však při oznámení, že proces s někdejším prezidentem bosenské Republiky srbské přechází do kompetence jiné komory, o Karadžičově žádosti nezmínil. Přesun je podle něj vnitřní administrativní záležitostí soudu. Který soudce konkrétně proces s Karadžičem povede, zatím není jasné. Další stání je naplánované na konec srpna.

Karadžić byl zatčen koncem července po 13 letech na útěku. Žil pod falešnou identitou v Bělehradě.

Haag dál čeká na dopadení a vydání armádního generála Ratka Mladiče. Srbské tajné služby s ním jsou údajně v kontaktu a vyjednávají o podmínkách jeho vydání.

Radovan Karadžić

Narozen 19. července 1945 v černohorské Petnjici. Vystudoval medicínu v Sarajevu a psychiatrii v New Yorku.

Za údajné vypsání falešných lékařských neschopenek byl v roce 1987 jedenáct měsíců vězněn. Nařčení se nepotvrdila. V roce 1989 vstoupil do politiky a v roce 1992 byl jedním z hlavních iniciátorů vyhlášení Republiky srbské v Bosně a Hercegovině.

Výkon funkce prezidenta, stejně jako jiných, mu v roce 1995 zakázala daytonská mírová smlouva. Byl na něj vydán zatykač kvůli genocidě muslimů ve Srebrenici a etnickým čistkám. Z politiky odešel v roce 1996, načež byl obviněn i z pokusu o státní převrat.

Ukrýval se a několikrát se ho marně snažily zatknout zahraniční speciální a mírové síly.

Obvinění a soudy

Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) se sídlem v Haagu byl Karadžić obviněn z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

V případě Srebrenica mu soud v New Yorku v roce 2000 uložil zaplatit kompenzace ve výši přes pět miliard dolarů, a to za hrubé porušování lidských práv včetně genocidy, mučení, znásilňování, popravy, válečné zločiny a etnické čistky. 

Karadžić je ženatý, s manželkou Ljiljanou (rovněž lékařka) má syna a dceru. Mezi Karadžičovy zájmy patří hudba a poezie. Je autorem několika sbírek básní a divadelní aktovky.

Reklama

Související témata:

Související články

V Srbsku zatkli Radovana Karadžiče

Jeden z nejhledanějších válečných zločinců Radovan Karadžić byl v pondělí zatčen v Srbsku. Je viněn z genocidy bosenských muslimů během konfliktu v bývalé...

Karadžić měl i svou webovou stránku

„Jsme energetické bytosti. Mnohé naše energetické procesy, na nichž závisí všechny funkce našeho organismu, se odvíjejí pod vlivem vyšších energií... Proudí...

Výběr článků

Načítám