Hlavní obsah

Karadžić si stěžoval na soudce a dostane nového

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG

Proces s někdejším předákem bosenských Srbů Radovanem Karadžičem u mezinárodního tribunálu v Haagu už nepovede Nizozemec Alphons Orie. Případu se zhostí třetí soudní komora, oznámil ve čtvrtek předseda tribunálu Fausto Pocar. Stalo se tak na základě Karadžičovy žádosti.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Radovan Karadžić u soudu v Haagu

Článek

Karadžić v úterý tribunál o výměnu soudce písemně požádal. Tvrdil, že Orie je zaujatý a nezajistí mu spravedlivý proces. Poukázal mimo jiné na podle něj nepřiměřeně přísný trest, který Orie udělil někdejšímu členovi nejužšího vedení bosenských Srbů Momčilovi Krajišnikovi. Toho tribunál v září 2006 odsoudil k 27 letům vězení.

Předseda tribunálu Pocar se však při oznámení, že proces s někdejším prezidentem bosenské Republiky srbské přechází do kompetence jiné komory, o Karadžičově žádosti nezmínil. Přesun je podle něj vnitřní administrativní záležitostí soudu. Který soudce konkrétně proces s Karadžičem povede, zatím není jasné. Další stání je naplánované na konec srpna.

Karadžić byl zatčen koncem července po 13 letech na útěku. Žil pod falešnou identitou v Bělehradě.

Haag dál čeká na dopadení a vydání armádního generála Ratka Mladiče. Srbské tajné služby s ním jsou údajně v kontaktu a vyjednávají o podmínkách jeho vydání.

Radovan Karadžić

Narozen 19. července 1945 v černohorské Petnjici. Vystudoval medicínu v Sarajevu a psychiatrii v New Yorku.

Za údajné vypsání falešných lékařských neschopenek byl v roce 1987 jedenáct měsíců vězněn. Nařčení se nepotvrdila. V roce 1989 vstoupil do politiky a v roce 1992 byl jedním z hlavních iniciátorů vyhlášení Republiky srbské v Bosně a Hercegovině.

Výkon funkce prezidenta, stejně jako jiných, mu v roce 1995 zakázala daytonská mírová smlouva. Byl na něj vydán zatykač kvůli genocidě muslimů ve Srebrenici a etnickým čistkám. Z politiky odešel v roce 1996, načež byl obviněn i z pokusu o státní převrat.

Ukrýval se a několikrát se ho marně snažily zatknout zahraniční speciální a mírové síly.

Obvinění a soudy

Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) se sídlem v Haagu byl Karadžić obviněn z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

V případě Srebrenica mu soud v New Yorku v roce 2000 uložil zaplatit kompenzace ve výši přes pět miliard dolarů, a to za hrubé porušování lidských práv včetně genocidy, mučení, znásilňování, popravy, válečné zločiny a etnické čistky. 

Karadžić je ženatý, s manželkou Ljiljanou (rovněž lékařka) má syna a dceru. Mezi Karadžičovy zájmy patří hudba a poezie. Je autorem několika sbírek básní a divadelní aktovky.

Reklama

Související témata:

Související články

V Srbsku zatkli Radovana Karadžiče

Jeden z nejhledanějších válečných zločinců Radovan Karadžić byl v pondělí zatčen v Srbsku. Je viněn z genocidy bosenských muslimů během konfliktu v bývalé...

Karadžić měl i svou webovou stránku

„Jsme energetické bytosti. Mnohé naše energetické procesy, na nichž závisí všechny funkce našeho organismu, se odvíjejí pod vlivem vyšších energií... Proudí...

Karadžić: Skrývat se pro mě nebylo těžké

Někdejší bosenskosrbský vůdce Radovan Karadžić, dopadený po 13 letech ukrývání před úřady a haagským tribunálem, si byl jistý, že ho nikdy nenajdou a zůstává...

Karadžić stanul poprvé před soudem

U Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii v Haagu začalo ve čtvrtek slyšení s někdejším bosenskosrbským předákem Radovanem Karadžičem, který...

Albrightová prý nabízela Karadžičovi azyl

Americká exministryně zahraničí Madeleine Albrightová navrhla někdejšímu vůdci bosenských Srbů Radovanu Karadžičovi, kterého minulý měsíc předalo Srbsko...

Výběr článků

Načítám