Hlavní obsah

Juan Carlos I. asi skončil v Dominikánské republice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Bývalý španělský král Juan Carlos I. se podle španělských médií patrně odstěhoval do Dominikánské republiky. Tvrdí to některá španělská média. Portugalská televize ale uvedla, že je v Portugalsku, kde strávil část dětství a kde dlouho v exilu pobývali jeho rodiče.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KONMENTÁŘE: Bývalý španělský král Juan Carlos na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Královský palác nesdělil, kam Juan Carlos I. odjel poté, co v pondělí oznámil, že opouští Španělsko. V něm čelí podezření z korupce. Právník emeritního krále také odmítl prozradit, kde je, uvedl ale, že bude k dispozici prokuratuře.

Juan Carlos I. odešel ze země bez manželky Sofie, která je už několik dní na Mallorce, kam královská rodina jezdívá na dovolenou.

Podle katalánského listu La Vanguardia opustil emeritní král palác v neděli a v pondělí odjel do Portugalska, odkud odletěl do Dominikánské republiky. Tam podle informací deníku míní zůstat několik týdnů u rodiny, která zbohatla na cukrové třtině. Noviny ABC také uvedly, že Juan Carlos I. odjel do této karibské země.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Španělské noviny se věnovaly odchodu Juana Carlose I. do exilu.

Tajná konta

Juan Carlos zdůvodnil svůj odchod tím, že chtěl snížit tlak na dvůr, protože je podezřelý z korupce při zakázce na výstavbu vysokorychlostní železnice v Saúdské Arábii a měl tajná konta ve Švýcarsku.

Vyplynulo to z nahrávek, které policie před několika lety zabavila bývalému policejnímu komisaři Josému Villarejovi, podezřelému z prodeje kompromitujících informací. Na jedné z nahrávek bývalá milenka Juana Carlose I., německá podnikatelka Corinna Larsenová tvrdí, že ji král využil k zakrytí tajných kont ve Švýcarsku.

Přechod k demokracii po smrti diktátora Franciska Franka si bez něj nelze představit, historie by bez něj byla jiná a zřejmě ne lepší.

Král v dopise z pondělí uvedl, že se rozhodl odejít, aby jeho syn a aktuálně vládnoucí španělský monarcha Felipe VI. mohl vládnout v klidu: „Na základě přesvědčení sloužit co nejlépe španělskému lidu i španělským institucím a tobě, králi, tě informuji o svém rozhodnutí opustit teď Španělsko.“ Dodal, že se rozhodoval ve velkých emocích, ale v klidu.

Už v březnu dvůr přestal vyplácet Juanu Carlosovi roční apanáž 194 000 eur (přes pět milionů korun).

Juan Carlos I. se kvůli finančnímu skandálu stěhuje ze Španělska neznámo kam

Evropa

Juan Carlos I. abdikoval z funkce kvůli jinému rodinnému korupčními skandálu, který se týkal jeho zetě. Španělská vláda uvedla, že se do vyšetřování nebude vměšovat, protože před soudem si jsou všichni Španělé rovni.

Klíčová role při  přechodu od fašistické diktatury k demokracii

Oznámení o odchodu monarchy, který své vlasti vládl téměř čtyři dekády a po většinu času byl širokou veřejností respektován a velmi oblíben, zaplnilo titulní stránky všech španělských novin a odsunulo stranou zprávy o koronaviru. A třebaže názory médií, jejich čtenářů i politiků na Juana Carlose se různí, všichni se shodují v tom, že bývalý panovník je jednou z největších postav španělské historie.

„Přechod k demokracii po smrti diktátora Franciska Franka si bez něj nelze představit, historie by bez něj byla jiná a zřejmě ne lepší,” napsal v úterý katalánský deník El Periódico. Podle něj Juan Carlos I. odchodem ze země prokázal Španělsku svou „poslední (špatnou) službu”. Část veřejnosti otce nynějšího krále Felipeho VI. za odchod ze země chválí, jiní tvrdí, že utekl před justicí, třebaže Juan Carlos I. slíbil, že vyšetřovatelům bude k dispozici.

„Útěk Juana Carlose Bourbonského do ciziny je nedůstojným krokem bývalého šéfa státu, který tak nechává monarchii ve velmi kompromitujícím postavení,” napsal v pondělí na Twitteru místopředseda vlády Pablo Iglesias, který stojí v čele radikální levice.

Na trůn nastoupil Juan Carlos I. v roce 1975 po smrti diktátora Franka a byl oblíbený a respektovaný pro nestranné vystupování a neokázalý styl. Ke konci úřadování si ale pokazil pověst výlety na lov do Afriky v době, kdy jeho zemi postihla ekonomická krize, a skandály s milenkami.

Reklama

Výběr článků

Načítám