Hlavní obsah

Juan Carlos I. se kvůli finančnímu skandálu stěhuje ze Španělska neznámo kam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Bývalý španělský král Juan Carlos I. oznámil prostřednictvím dopisu svému synovi - současnému španělskému panovníkovi Felipemu VI. –, že se rozhodl opustit zemi. Chce, aby jeho syn měl klid pro vykonávání úřadu. Juan Carlos I. čelí totiž vyšetřování finančního skandálu, píše server deníku El País.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý španělský král Juan Carlos I. se svou manželkou

Článek

Juan Carlos I. napsal svému synovi, že rozhodnutí „vystěhovat se ze Španělska je promyšlené“ kvůli „dopadům zpráv o jeho zahraničních účtech“. Svým krokem chce přispět k uklidnění situace, aby jeho syn mohl vykonávat svou funkci „v klidu“, jak jeho úřad vyžaduje.

V dopise se neuvádí, ve které zemi bude Juan Carlos žít, ani kdy Španělsko opustí. Svůj odchod předkládá jako dobrovolné rozhodnutí, ačkoli to probíral se svým synem Felipem a ten k jeho rozhodnutí vyjádřil „upřímnou úctu a uznání“.

Španělský král se vzdá dědictví po otci a sebere mu penzi

Evropa

Kvůli finančnímu skandálu už v březnu Felipe VI. oznámil, že se vzdá dědictví, které by mu připadlo po jeho otci Juanu Carlosovi. Současně oznámil, že odejme bývalému panovníkovi apanáž, která činí kolem 194 tisíc eur za rok (v přepočtu asi pět milionů korun).

Španělská prokuratura začala vyšetřovat spojitost mezi bývalým panovníkem a zakázkou na výstavbu vysokorychlostní železnice v Saúdské Arábii. Juan Carlos I. byl mezi osobami podezřelými z přijetí úplatku.

Podle médií Juan Carlos I. údajně převedl velkou sumu peněz bývalé milence, což vyšetřovatelé hodnotí jako možnou snahu ukrýt peníze před úřady. Premiér Pedro Sánchez k obviněním nedávno řekl, že jej znepokojují.

Reklama

Výběr článků

Načítám