Hlavní obsah

Jste-li nespokojení, žijte u nás, nabízí francouzský kandidát na prezidenta elitám z USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všem americkým vědcům a podnikatelům, kteří ve své zemi „bojují s tmářstvím a mají důvody k obavám”, by francouzský prezidentský kandidát Emmanuel Macron nabídl azyl ve Francii. Řekl to ve svém projevu v rámci předvolební kampaně. O projevu Macrona, který je podle průzkumů v současnosti favoritem volby, informovala agentura Reuters.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Emmanuel Macron má aktuálně nejvyšší šance stát se příštím francouzským prezidentem.

Článek

Bývalý investiční bankéř a ministr hospodářství Emmanuel Macron vyzval americké vědce, kteří se zabývají změnami klimatu, obnovitelnými zdroji energie či oblastí zdraví a kteří sledují novou politickou situaci ve své zemi s obavami, aby hledali útočiště na druhé straně Atlantiku, ve Francii.

„Chtěl bych, aby všichni ti, kdo dnes představují inovaci a dokonalost ve Spojených státech, slyšeli, co říkáme: Od nynějška, od května máte nový domov — Francii,” řekl Macron, který se při tom, jak postřehle agentura Reuters, vyhnul přímé zmínce o americkém prezidentu Donaldu Trumpovi.

„Nechci stavět zeď”

Devětatřicetiletý Macron je nyní považován za favorita voleb.

Předvolební průzkum agentury Ifop z tohoto týdne ukázal, že v prvním kole prezidentských voleb by sice zvítězila šéfka krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová, ale spolu s ní by postoupil právě nezávislý centrista Macron, který by pak ve druhém kole díky podpoře umírněných stran svou konkurentku hladce porazil.

Macron si také jemně rýpnul do Trumpova záměru postavit zeď na hranici s Mexikem — přirovnal tento projekt k Maginotově obranné linii, která v roce 1940 nedokázala zastavit nacisty před invazí do Francie.

„Nechci stavět zeď. Mohu vás ujistit, že v mém programu není žádná zeď,” řekl prezidentský kandidát ve svém projevu ve francouzském Lyonu před asi 8000 svých příznivců.

Reklama

Výběr článků

Načítám