Hlavní obsah

Jsem nemanželské dítě Mitterranda, prohlašuje mladý švédský politik

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédský konzervativní politik Hravn Forsne tvrdí, že je nemanželským synem bývalého socialistického francouzského prezidenta Françoise Mitterranda. Pětadvacetiletý Forsne to řekl regionálnímu deníku Kungsbacka-Posten s tím, že se k této otázce, kterou nyní přetřásají francouzská média, nechce dále vyjadřovat.

Foto: Profimedia.cz

Hravn Forsne

Článek

„Chci být posuzován podle toho, kým jsem, a ne podle toho, kdo je můj otec. Ale je to tak. François Mitterrand byl můj otec,“ uvedl Forsne, který v září bude kandidovat do parlamentu za Umírněnou koaliční stranu premiéra Fredrika Reinfeldta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Forsne dodal, že svého otce viděl „jen pět- až šestkrát v životě“. Jeho matka Christina pracovala kdysi v Paříži jako zpravodajka švédského listu Aftonbladet a švédské televize. V té době prý měla dlouholetý milostný poměr s Mitterrandem, jenž byl prezidentem v letech 1981 až 1995 a byl o 31 let starší než ona. Jméno otce matka synovi zatajila.

Pokud jsou Forsneho slova pravdivá, byl by už druhým známým nemanželským dítětem Mitterranda, jenž zemřel v roce 1996, kdy bylo Forsnemu sedm let.

Prvním je Mazarine Pingeotová, která se narodila v roce 1974. Mitterrandovi se dařilo dlouhá léta toto otcovství tajit. V roce 1984 jej v tichosti oficiálně uznal, vše pak ale patřilo k nejpřísněji střeženým státním tajemstvím Francie. Veřejnost se o všem dověděla až ke konci Mitterrandovy kariéry.

S manželkou Danielle měl Mitterrand tři děti, z nichž jedno zemřelo v útlém věku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám